Business Internaţional

„Zonele sărace sunt lovite cel mai puternic”: Rata şomajului din Regatul Unit creşte mai repede decât în timpul Marii Depresiuni a anilor 1930

„Zonele sărace sunt lovite cel mai puternic”: Rata...

Autor: Eduard Ivanovici

20.06.2020, 21:11 326

Chiar dacă numărul şomerilor din Marea Britanie a rămas stabil de-a lungul lunii aprilie, prima lună de carantină totală, analiştii spun că este o chestiune de timp până va fi simţit impactul complet al crizei economice, scrie ABC News.

Acum, eforturile guvernului britanic de protejare a pieţei forţei de muncă se apropie de sfârşit. Sub schema de ajutor pentru susţinerea angajaţilor din Regatul Unit, s-au plătit aproximativ 80% din salariile muncitorilor, adică până la 2.500 de lire pe lună.

Multe companii au evitat reducerea personalului, 1,1 milioane de angajatori beneficiind până acum de schema de şomaj tehnic, care ia în calcul 9,1 milioane de oameni şi a costat guvernul 20,8 miliarde de lire.

Având în vedere costurile, ministrul britanic de finanţe Rishi Sunak a declarat că firmele vor trebui să aducă mai multe contribuţii începând cu luna august, schema urmând să se încheie doar două luni mai târziu.

Sfârşitul planului lansat de guvern a stârnit tot mai mult fricile cu privire la nivelul şomajului Regatul Unit, care poate depăşi la 3 milioane pentru prima dată din 1987 încoace. În luna aprilie, rata şomajului atingea 3,9%, sau 1,34 de milioane de oameni. Prin comparaţie, Statele Unite înregistrau în aprilie o rată a şomajului de aproape 15% – adică au fost pierdute circa 20 de milioane de locuri de muncă.

Este clar că nu toate companiile vor fi în stare să reintre imediat în afaceri. Săptămâna trecută, datele arătau că economia britanică a suferit un declin de 20% doar în luna aprilie.

„Dacă problema sanitară începe treptat să dispară, criza şomajului abia a început”, spune Tony Wilson, directorul Institutului pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Marea Britanie, adăugând că rata şomajului creşte într-un ritm mai rapid decât cel înregistrat în timpul Marii Depresiuni a anilor 1930 şi va atinge 3 milioane de oameni în cursul verii.

„Este clar că această criză loveşte cel mai puternic zonele sărace, oraşele de coastă şi fostele zone industriale înregistrând o creştere semnificativă a şomajului”, a declarat Wilson.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO