Business Internaţional

Zona euro încurajează Spania să reducă "nivelul inacceptabil" al şomajului

Autor: Alexandra Fusoi

27.10.2011, 09:17 366

Ţările din zona euro încurajează Spania să depună eforturi suplimentare pentru a reduce "nivelul inacceptabil" al şomajului, potrivit declaraţiei finale adoptate de summitul european de miercuri de la Bruxelles, citate de AFP.

"Sunt necesare măsuri suplimentare pentru sporirea creşterii, astfel încât să fie redus nivelul inacceptabil al şomajului", precizează documentul adoptat de liderii din zona euro.

UE vrea ca Spania să-şi reformeze piaţa muncii "pentru a obţine o mai mare flexibilitate la nivelul companiilor şi a forţei de muncă" şi insistă asupra reformelor necesare "pentru sporirea competitivităţii", în principal în sectorul serviciilor.

Crearea de locuri de muncă este şi subiectul central al campaniei electorale pentru alegerile legislative din 20 noiembrie din Spania, în condiţiile în care şomajul se menţine la cote-record, care au determinat o scădere puternică în sondaje a socialiştilor aflaţi la putere.

Conform metodei de calcul utilizate de Institutul naţional de statistică (INE), rata şomajului se cifra, la sfârşitul primului semestru din 2011, la 20,89 la sută din populaţia activă, fiind cea mai ridicată din Uniunea Europeană şi OCDE. Guvernul spaniol are în vedere reducerea ratei şomajului la 19,8 la sută până la sfârşitul anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO