Business Internaţional

Zona euro este aproape sigur într-o nouă recesiune, în timp ce economia americană creşte, probabil, cu 10%

Zona euro este aproape sigur într-o nouă recesiune, în...

Autor: Catalina Apostoiu

03.03.2021, 19:06 143

♦ Indicatorul compozit al IHS Markit pe februarie a urcat la 48,8 puncte de la 47,8 în ianuarie, dar se situează încă sub pragul de 50 de puncte care separă creşterea de scădere.

Economia zonei euro se află aproape sigur într-o recesiune sub formă de W în condiţiile în care măsurile de lockdown continuă să afecteze puternic industria serviciilor, însă speranţele într-o intensificare a campaniei de vaccinare a împins optimismul la un vârf pe trei ani, notează Reuters.

Indicatorul compozit al IHS Markit pe februarie a urcat la 48,8 puncte de la 47,8 în ianuarie, dar se situează încă sub pragul de 50 de puncte care separă creşterea de scădere. Avansul s-a datorat în mare parte creşterii aproape record a sectorului manufacturier.

„O a patra scădere lunară consecutivă a activităţii de business plasează economia zonei euro pe calea unei recesiuni sub formă de W“, potrivit lui Chris Williamson, economist-şef la IHS Markit.

Economia zonei euro s-a contractat în primele două trimestre ale anului trecut, iar economiştii au anticipat luna trecută că aceasta va afişa din nou un declin în T4 şi trimestrul actual. Aceştia au indicat printre riscuri întârzierile campaniei de vaccinare, temerile legate de noile tulpini de coronavirus, stagnarea activităţii economice şi creşterea şomajului.

Recent, şomajul din Spania a atins un maxim pe cinci ani, iar vânzările germane de retail au scăzut pentru a doua lună consecutiv, întărind aşteptările economiştilor că restricţiile anticoronavirus vor împinge zona euro într-o recesiune sub formă de W, potrivit Financial Times.

BCE îşi va publica estimările economice revizuite săptămâna viitoare. Luis de Guindos, vicepreşedintele băncii, a declarat că banca îşi va revizui în jos estimarea de creştere pentru S1, deşi anticipează încă o revenire în S2.

În afară de riscurile menţionate mai sus, cheltuielile guvernamentale relativ limitate şi dependenţa masivă a unor economii europene de turism ameninţă să slăbească şi mai mult puterea redresării, scrie CNN.

„Vom avea o revenire în Europa, dar aceasta va veni mai târziu şi va fi oarecum mai slabă decât în alte părţi“, potrivit lui Carsten Brzeski, din cadrul ING. Economia europeană va reveni probabil la nivelul de dinaintea crizei nu mai devreme de începutul anului 2023, cu şase luni-un an mai târziu decât cea americană, adaugă analistul.

Economia americană şi-a revenit în forţă în 2020, creşterea pe primul trimestru fiind aşteptată să sfideze chiar şi cele mai optimiste estimări, notează CNBC. Sectorul manufacturier a atins cel mai ridicat nivel din august 2018.

Fed Atlanta, care monitorizează datele în timp real pentru a estima schimbările PIB-ului, indică acum o creştere de 10% a celei mai mari economii a lumii în primele trei luni ale anului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO