Business Internaţional

Zlotul polonez sufera din cauza perspectivelor economice

30.11.2008, 17:01 25

Zlotul polonez s-a depreciat pentru a patra luna consecutiv in noiembrie in raport cu euro, pe fondul celei mai scazute cresteri economice inregistrate in ultimii trei ani.

Cursul de schimb al lirei turcesti a crescut saptamana treucta, raportat la dolar, pe masura ce Turcia a avansat in negocierile pentru obtinerea unui imprumut din partea Fondului Monetar International, scrie Bloomberg. 
Produsul Intern Brut al Poloniei a crescut cu 4,8% in trimestrul trei, cel mai scazut ritm de crestere din decembrie 2005 pana in prezent, comparativ cu trimestrul doi, cand s-a majorat cu 5,8%. Criza internationala de pe piata creditelor face ca rata de crestere economica sa scada in cele mai multe state din Europa de Est, activele din regiune devenind asfel mult mai greu de vandut.
"Ritmul de crestere economica scade cu siguranta, iar fluctuatiile monedei nationale indica perspectivele pe care le are piata asupra regiunii in general", a afirmat Nigel Rendell, strateg al RBC Capital Markets, divizia de investitii a Royal Bank of Canada, specializat in evolutia monedelor nationale din statele cu economii emergente. "Acest lucru i-ar putea determina pe multi sa renunte la depozitele in zloti", a mai spus el.
Moneda nationala a Poloniei s-a depreciat cu 6,2% in ultima luna si ar putea ajunge la un curs de schimb de 3,85 zloti in raport cu euro pana la sfarsitul lui 2009, potrivit lui Rendell.
"In timp ce PIB-ul a evoluat destul de bine, ritmul scaderii investitiilor este ingrijorator si arata ca estimarile care situeaza cresterea economica pentru 2009 la 3% ar putea sa nu fie exacte, fapt care nu face decat sa sublinieze necesitatea reducerii dobanzilor", potrivit lui Mateusz Szczurek, economist-sef al ING in Varsovia.
Cursul de schimb al lirei turcesti a atins vineri cel mai ridicat nivel din ultimele doua saptamani in raport cu dolarul, reducand la 2,3% deprecierea raportata in noiembrie, pe fondul speculatiilor privind posibilitatea incheierii unui acord pentru obtinerea unui imprumut de la FMI.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO