Business Internaţional

Ziua recordurilor pentru Ungaria: Cele mai mici preţuri de finanţare şi cea mai redusă dobândă de politică monetară din istorie

Sub conducerea guvernatorului György Matolcsy, fostul ministru de finanţe al premierului Viktor Orban, banca centrală ungară a efectuat a 12-a reducere consecutivă a dobânzii de politică monetară, la 4%. AFP/Mediafax Foto

Sub conducerea guvernatorului György Matolcsy, fostul ministru de finanţe al premierului Viktor Orban, banca centrală ungară a efectuat a 12-a reducere consecutivă a dobânzii de politică monetară, la 4%. AFP/Mediafax Foto

Autor: Bogdan Cojocaru

23.07.2013, 21:26 1454

Banca centrală a Ungariei a redus ieri dobânda de politică monetară la 4%, cel mai scăzut nivel din istoria instituţiei, iar în aceeaşi zi guvernul s-a împrumutat de pe piaţă la costuri minime record printr-o emisiune de obligaţiuni pentru care cererea a depăşit de aproape trei ori oferta, scrie Portfolio.hu.

Reducerea de ieri a dobânzii este a 12-a consecutivă şi a fost făcută în acelaşi ritm ca în fiecare lună din august 2012, de 0,25 puncte procentuale. Motivele scăderii sunt, de asemenea, aceleaşi cu cele citate în ultimele luni de Consiliul Monetar, respectiv cererea internă slabă, impactul desinflaţionist al reducerii tarifelor la energie şi neexistenţa riscurilor inflaţioniste pe termen mediu. Totodată, creşterea economică este anemică, iar indicatorii de risc şi stabilitate financiară au permis relaxarea condiţiilor monetare.

Consiliul Monetar a explicat că reducerea semnificativă de până acum a dobânzii şi volatilitatea de pe pieţele financiare justifică schimbarea ritmului sau amplorii relaxării politicii monetare în următoarele luni. Aceasta ar putea să însemne că ciclul relaxării se apropie de sfârşit.

„Economia ungară îşi va reveni probabil din recesiune anul acesta. Situaţia factorilor care alimentează creşterea nu s-a schimbat semnificativ: perspectiva de creştere a economiei globale este în continuare slabă, iar revenirea cererii interne continuă să fie încetinită de prudenţă. O revenire puternică a creşterii va fi vizibilă, probabil, spre sfârşitul anului, pe măsură ce exporturile cresc”, se arată într-un comunicat al Consiliului Monetar.

Premierul Viktor Orban a reproşat adesea în trecut băncii centrale că nu-i sprijină măsurile de stimulare economică prin reducerea dobânzilor, în condiţiile în care Ungaria ajunsese să aibă cea mai mare dobândă din UE. La conducerea instituţiei se află acum György Matolcsy, arhitectul refor­melor implementate de Guvernul Orban.

„Însă politica monetară nu este în acest moment principala sursă de îngrijorare pentru Ungaria. Planurile pentru reducerea poverii împrumu­turilor în valută care apasă pe gospodării se vor transforma probabil într-o povară mai mare pentru sectorul bancar. Aceasta nu cântăreşte bine pentru apetitul pentru risc şi forint”, apreciază Annika Lindblad, analist la Nordea.

 

Cerere puternică pentru datoriile Ungariei

Tot ieri Agenţia Ungară de administrare a Datoriei a vândut titluri de trezorerie cu scadenţa la trei luni de 60 miliarde forinţi (202 milioane euro), la un randament mediu de 4,02%. Acesta este cu nouă puncte de bază mai mic decât cel ce la ultima licitaţie de acest fel, din urmă cu o săptămână. Iniţial agenţia intenţiona să vândă titluri de 50 de miliarde de forinţi, dar a plasat mai mult încurajată de cererea  de 2,7 ori mai mare decât oferta. Cererea din partea dealerilor primari s-a ridicat la 134 miliarde de forinţi (453 milioane euro).

Yieldurile reduse de ieri, cele mai mici din istoria ţării, arată însă că pieţele nu anticipează noi reduceri ale dobânzii de politică monetară din partea băncii centrale.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 24.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO