Business Internaţional

Zincul, vedeta de anul acesta a materiilor prime

Zincul, vedeta de anul acesta a materiilor prime

Autor: Bogdan Cojocaru

15.12.2016, 00:00 364
Într-un an fabulos pentru materiile prime, unul dintre metalele de bază pentru industrie, zincul, s-a remarcat în mod deosebit, cu preţuri în creştere cu peste 70%, scrie The Wall Street Journal. Mulţumită cererii mai mari pentru maşini mai bune pe pieţele în curs de dezvoltare precum India şi China, mulţi investitori consideră că această ascensiune nu va fi doar un sprint scurt. Preţurile au fost ajutate să crească şi de închiderea mai multor mine când cotaţiile erau în scădere. Acum, când consumatorii din India şi China cumpără mai multe maşini la construirea cărora se foloseşte oţel galvanizat care nu rugineşte (fabricat cu utilizarea zincului), analiştii cred că cererea va continua să depăşească oferta. „Ascensiunea zincului şi a cărbunelui i-a făcut cu siguranţă mai optimişti pe investitori. Ne aşteptăm ca preţurile zincului să-şi continue performanţa superioară“, spune Steve Hulton, analist la Metals & Mining Fundamentals. 

Până acum cumpărătorii cunoşteau prea puţine despre beneficiile acestui aliaj, iar producătorii auto au fost reticenţi să folosească oţelul galvanizat rezistent la rugină, deşi acesta majorează cu mai puţin de 2% preţul unei maşini, explică Sunil Duggal, CEO-ul Hindustan Zinc. Trendul s-ar putea schimba deoarece consumatori cu putere de cumpărare mai mare vor maşini de o calitate mai ridicată. Este nevoie de aproape 8 kilograme de zinc pentru a proteja maşina de rugină şi alte 9 kilograme pentru piese turnate precum mânerele uşilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO