Business Internaţional

Zidul lui Trump: mult zgomot pentru nimic

Zidul lui Trump: mult zgomot pentru nimic

Autor: Bogdan Cojocaru

27.12.2017, 14:21 700

A trecut aproape un an din preşedinţia lui Donald Trump şi zidul de la graniţa cu Mexic pe care preşedintele l-a promovat cu atâta pasiune în campania electorală este încă în stadiul de prototip. Mai exact, există opt prototipuri, nu mai lungi de zece metri fiecare, în deşertul de lângă San Diego, scrie Bloomberg.

Proiectul nu a primit fonduri de la Congres pentru dezvoltarea dincolo de stadiul de teste. De asemenea, nu există niciun proiect final. Şi în pofida promisiunilor lui Trump că Mexicul va plăti pentru acestă barieră, vecinul mai sărac al Americii nu a contribuit cu niciun peso.

Zidul, o piesă centrală emoţională a candidaturii populiste a lui Trump, revine în atenţie în condiţiile în care la Washington, după ce s-a consumat lupta pentru reforma fiscală, se duce acum o bătălie pentru cheltuielile guvernului în ceea ce a mai rămas din anul bugetar. Un pachet de cheltuieli va fi dezbătut de Congres în ianuarie şi va reprezenta un test pentru promisiunea lui Trump de a izola SUA de Mexic printr-un zid nemaivăzut. Revin pe scena centrală şi tensiunile privind imigraţia deoarece democraţii caută să folosească dezbaterile din ianuarie pentru a reintroduce protecţii legale împotriva deportării a sute de mii de persoane introdu-se în SUA ilegal când au fost copii. Trump a spus că în schimb ar vrea un acord pentru finanţarea zidului. “Cerem Congresului să finanţeze zidul de graniţă. Avem câteva prototipuri minunate şi s-ar putea să mă duc acolo în curând pentru a le vedea în forma finală”, spunea Trump pe 20 decembrie la o întâlnire a cabinetului său. Zidului i se opun atât democraţi, cât şi republicani. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO