Business Internaţional

Ziarul francez Liberation: SocGen va avea pierderi de pana la 10 miliarde de euro din cauza investitiilor riscante

Ziarul francez Liberation: SocGen va avea pierderi de pana la 10 miliarde de euro din cauza investitiilor riscante
27.04.2009, 16:54 36

Banca franceza Societe Generale a respins informatiile aparute in cadrul unui articol publicat de ziarul Liberation in care se arata ca banca franceza ar putea inregistra o pierdere cuprinsa intre 5 miliarde si 10 miliarde de euro in urma unor investitii riscante realizate de un departament al diviziei de administrare de active, conform Bloomberg.

In cadrul unei declaratii, banca a reiterat faptul ca profitul net inregistrat pe anul trecut se ridica la 2 miliarde de euro.
Conform articolului aparut in ziarul francez Liberation, SocGen ar fi realizat operatiuni de writedown (reducere a valorii contabile a unor active) in valoare de 5 miliarde de euro anul trecut ca urmare a unor tranzactii operate in cadrul unei divizii, ramanand in acelasi timp cu un volum similar de produse nocive.
Operatiunea de writedown despre care scrie ziarul francez a avut aproximativ aceeasi valoare cu pierderea de 4,9 mld. euro inregistrata de banca anul trecut in cadrul unui scandal privitor la o serie de tranzactii ilegale desfasurate de fostul sau angajat Jerome Kerviel.
Oficialii bancii au declarat ca articolul aparut in Liberation este lipsit de orice baza.
"Societe Generale neaga in mod oficial informatiile publicate de Liberation", se arata intr-o declaratie emisa de banca.
 
SocGen este acuzata ca a "ingropat" problemele
Desi arata ca nu a fost acuzat nimeni de comiterea vreunui delict in legatura cu operatiunile de writedown despre care relateaza, Liberation sustine ca acest caz ar putea ajunge sa coste banca pana la 10 miliarde de euro.
"Dupa afacerea Kerviel, un nou scandal Societe Generale", titreaza Liberation, adaugand ca informatiile privitoare la acest caz au fost "ingropate" in anexe la rapoartele publicate de companie.
Dupa ce a analizat cifrele publicate de Societe Generale, Liberation a anuntat ca a descoperit pierderi masive in cadrul SGAM Alternative Investments, un departament al diviziei de administrare de active al bancii, SGAM.
Operatiunile desfasurate in cadrul diviziei au generat active "toxice" in valoare de 10,4 miliarde de euro in cadrul bancii la inceputul anului trecut, arata ziarul francez, descriind produsele respective drept "de nevandut".
In urma unei serii de operatiuni de reducere a valorii contabile, activele respective au fost evaluate la 5,3 miliarde de euro pana la sfarsitul anului, arata Liberation.
"Toata lumea stie ca restul de 5,3 miliarde de euro nu are nicio valoare", a declarat un analist citat de ziarul francez. Societe Generale, in schimb, arata ca ziarul descoperise de fapt o serie de operatiuni de transfer de fonduri.
 
Banca se apara
"Liberation a luat volumul de active transferat in anul 2008 de la vehiculele de investitii ale SGAM catre Societe Generale drept pierderi", se arata in comunicatul lansat de banca.
"Pierderile SGAM pe anul 2008 s-au ridicat la 258 de milioane de euro net, iar acestea nu au niciun fel de legatura cu ceea ce scrie jurnalistul", adauga SocGen.
"SGAM AI era un stat in stat", arata un angajat al bancii, citat de Liberation. "Aceasta entitate scapa oricarui control. Acest departament specializat in investitii 'alternative' a fost creat in anii 2000 de catre Philippe Collas, un apropiat al presedintelui SocGen, Daniel Bouton, si Philippe Brosse, directorul operational al SGAM AI. Banii erau investiti in fonduri de hedging, start-up-uri, dar mai ales in produse structurate. Conform Liberation, oficialii SocGen considera aceasta situatie drept una extrem de delicata si au cerut in mod discret mai multor responsabili ai filialei implicate sa demisioneze.
Liberation a aratat de asemenea ca banca a anuntat pierderi de doar 1,2 miliarde de euro pana acum.
"Desi pana acum banca a raportat pierderi de numai 1,2 miliarde de euro, suma finala s-ar putea ridica la 10 miliarde de euro", arata Liberation.
 
Cazul Jerome Kerviel
 
Societe Generale a fost lovita, la inceputul anului trecut, de unul dintre cele mai mari scandaluri de frauda din istoria bancara, dupa ce un trader a deschis in numele companiei pozitii neautorizate in valoare de 50 mld. euro pe bursele europene, provocand pierderi de 4,9 mld. euro grupului francez. Jerome Kerviel - traderul acuzat de frauda - a profitat de sistemul slab de management al riscului si a pariat sume mari de bani intr-o singura directie, asa-numitele pozitii "long", tranzactiile fiind compensate doar de o serie de operatiuni fictive. Scaderea puternica a pietelor de capital la inceputul lui 2008 a generat pierderi uriase portofoliului creat de Kerviel, pierderi care s-au majorat in momentul in care executivii SocGen au descoperit frauda si au decis sa renunte la toate actiunile cumparate de Kerviel intr-un moment in care piata se afla in cadere libera. Ciprian Botea

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO