Business Internaţional

Yenul se apreciaza inainte de reuniunea G7

28.01.2004, 00:00 17



Pe piata londoneza, yenul japonez a crescut ieri pentru a cincea zi din ultimele sase dupa ce ministrul japonez de finante, Sadakazu Tanigaki, a sugerat ca ar putea permite monedei nationale sa se aprecieze inaintea reuniunii Grupului celor sapte state industrializate, de la inceputul lunii viitoare.



Ieri, dolarul valora 106,18 yeni, fata de cotatia anterioara de 106,38, potrivit Bloomberg News. Analistii considera ca dolarul s-a putea deprecia pana la 105,80 pana la sfarsitul zilei. Yenul s-a apreciat si fata de euro, de la 132,06 pana la 132,55.



Oficialii europeni, printre care si Caio Koch-Weser, ministrul adjunct de finante al Germaniei, au criticat saptamana trecuta operatiunile de vanzare de yeni operate de Banca Japoniei, deoarece povara caderii dolarului este dusa mai mult de economiile Europei. Japonia a vandut anul trecut pe piata valutara 20,1 mii de miliarde de yeni (189,3 miliarde de dolari).



Moneda unica europeana s-a depreciat si fata de dolar, dupa ce Gertrude Tumpel-Gugerell, membru a consiliului executiv al Bancii Centrale Europene, a declarat ca deocamdata nu se pune problema diminuarii ratei de dobanda de referinta a zonei euro, aflata in prezent la un nivel de 2%.



Ieri, euro se tranzactiona la 1,2472 dolari, dupa ce la sfarsitul zilei anterioare cotatia fusese de 1,2460 dolari.



Presedintele Organizatiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), Purnomo Yusgiantoro, a declarat ca va recomanda mentinerea productiei la acelasi nivel, desi unii membri ai OPEC cerusera in decembrie diminuarea productiei. OPEC se va intruni pe 10 februarie pentru a stabili cotele de producsie pentru al doilea trimestru al anului.



Saptamana trecuta, ministrul petrolului al Arabiei Saudite, Ali al-Naimi, a afirmat ca pretul petrolului ar trebui sa se situeze la 25 de dolari barilul.



Petrolul cu livrare in martie se tranzactiona ieri la 34,47 dolari barilul la New York, si la 30,28 dolari la Londra. anca.stoicescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO