Business Internaţional

XTB: Bitcoinul nu convinge decât dacă revine spre 60.000 de dolari la finele lui 2021. Deşi perioada sărbătorilor de iarnă oferea interes, cotaţii şi volume în creştere, anul acesta ar putea fi atipic

XTB: Bitcoinul nu convinge decât dacă revine spre...

Autor: Eduard Ivanovici

06.12.2021, 17:13 542

Criptomonedele trec, în prezent, printr-o perioadă de ajustări. După un vârf de aproape 3 trilioane de dolari atins pe 10 noiembrie, capitalizarea totală a crypto-proiectelor (peste 15.000, potrivit Coinmarketcap.com) a intrat într-un trend descendent. În baza datelor de luni, ora 12.45, capitalizarea ajunsese la 2,18 trilioane dolari, o scădere de aprox 793 miliarde de dolari sau 26, 64% în mai puţin de o lună. Din valoarea totală, Bitcoinul reprezenta 41,2% şi Ethereum 21,5%, explică Claudiu Cazacu, Consulting Strategist pentru brokerul de burse internaţionale XTB România, companie listată pe Bursa de la Varşovia.

Piaţa monedelor virtuale rămâne foarte concentrată, în care primele două proiecte reprezintă aproape două treimi din valoarea totală, pe baza preţurilor de tranzacţionare actualizate, chiar dacă au apărut nume noi pe radarele investitorilor, unele dintre ele având creşteri spectaculoase.

Bitcoin a coborât de la aproximativ 69.000 dolari la un minim de 42.333 dolari pe exchange-ul american Coinbase, un declin de 38,6%.

Sesiunea de sâmbătă (spre deosebire de bursele obişnuite, tranzacţionarea criptomonedelor continuă în weekend) a fost în mod special electrizantă, cu scăderi de peste 20% în interiorul zilei, pe fondul unor lichidări de poziţii probabil forţate, dar şi cu o recuperare care a dus sesiunea pe minus de „doar” 8,2%.

Ethereum a avut o scădere temporară asemănătoare: un minim la -17,8%, dar minus de numai 2,3% la închidere.

O teorie interesantă leagă participarea instituţională şi a marilor investitori de o corelaţie mai mare cu pieţele tradiţionale, cum ar fi cea bursieră (pe acţiuni) şi cea de obligaţiuni. Aşa s-ar putea asocia tendinţa de scădere din piaţa bursieră cu cea a Bitcoin, iar datele foarte slabe din piaţa muncii din SUA de vineri ar deveni unul dintre factorii declanşatori ai scăderilor, argumentează reprezentantul XTB.

Nevoia de lichiditate în condiţiile unor îngrijorări vizavi de noua variantă a coronavirusului poate contribui la dinamica actuală, la fel şi temperarea valului optimist susţinut mai ales de investitori noi, unii dintre ei operând emoţional.

Operatori cu un istoric de tranzacţionare îndelungat au decis să pună la adăpost o parte din câştigurile marcate. Nivelul de risc asociat unor reglementări suplimentare e de asemenea luat în calcul mai ales la nivel instituţional.

Este interesant, totuşi, că mişcarea actuală se suprapune cu o creştere a tensiunilor în zone precum Taiwan sau Ucraina, diminuând imaginea Bitcoinului ca scut în faţa turbulenţelor geopolitice. În fapt, însă, o astfel de evaluare se poate face pe un orizont de timp mult mai îndelungat, la fel cum evaluarea unor active de protecţie faţă de inflaţie are nevoie de a parcurge cel puţin un ciclu întreg, incluzând un episod cu valori mari ale inflaţiei.

Pe termen scurt, pieţele ar putea urmări cu mare atenţie zona imediat de sub minimele atinse recent, 41.000-42.000 dolari/Bitcoin, sau 3.400-3.500 dolari/Ether; alunecări sub acest palier ar da semne de vulnerabilitate nu doar pentru Bitcoin şi Ethereum, ci şi pentru o mare parte dintre celelalte criptomonede.

Deşi în unii dintre anii anteriori perioada sărbătorilor de iarnă oferea interes, volume şi cotaţii în creştere, în special din partea segmentului de retail, anul acesta ar putea fi atipic.

Un moment interesant, cu variaţii procentuale ample ar putea fi debutul anului viitor.

Pare mult prea devreme pentru a face estimări direcţionale precise, având în vedere impredictibilitatea tiparului de evoluţie al noii tulpini a virusului.

Un episod de revenire ar fi, însă, neconvingător, dacă nu ar duce cotaţiile Bitcoin cel puţin în apropierea pragului de 60.000 înainte de finele anului. Pe termen mediu, căutarea unor noi nume câştigătoare, cu soluţii tehnice inovative ar putea deschide o nouă cursă, cu accente speculative, însă e probabil ca până atunci să fie nevoie de o perioadă de reaşezare a pieţei, spune Claudiu Cazacu.

La ora publicării ştirii, preţul unui Bitcoin ajungea la circa 48.200 dolari, în scădere cu 1,7%. Ethereum şi Solana erau pe minus cu 3,1%, respectiv 4,7%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO