Business Internaţional

WSJ: Retrogradarea SUA va rămâne un moment în cronica declinului puterii economice americane

WSJ: Retrogradarea SUA va rămâne doar un moment în cronica declinului puterii economice americane

Autor: Vlad Popescu - Mediafax

07.08.2011, 15:48 1037


Retrogradarea în premieră a ratingului Statelor Unite de la nivelulAAA ar putea genera turbulenţe în pieţe, zilele viitoare, dar varămâne în istorie doar ca un moment în cronica declinului puteriieconomice a SUA, potrivit analiştilor contactaţi de Wall StreetJournal (WSJ).

Economistul şef pe SUA al companiei decercetare Capital Economics, Paul Dales, a declarat că pieţele arputea avea "o reacţie adversă", dar îşi vor reîndrepta în scurttimp atenţia către datele economice, care "nu suntgrozave".

"Pierderea ratingului AAA de către Americaeste cel mai clar semnal de până acum că urmările crizei financiareglobale vor fi resimţite pentru mulţi ani", a afirmatel.

Momentul ales de Standard & Poor's pentruretrogradarea SUA i-a surprins pe unii participanţi la piaţă şi aînchis o săptămână tumultoasă pentru pieţele globale, însă uniiobservatori notează că decizia S&P a putut fi anticipată înultimele săptămâni, în timpul certurilor din Congres privindplafonul datoriei de stat.

Preşedintele Springer Financial Advisors,Keith Springer, a declarat că decizia anunţată vineri seară deS&P "nu a fost chiar o surpriză pentru pieţe, care luaseră dejaîn calcul ameninţarea unei retrogradari, de unde şi căderea desăptămâna trecută".

Janet Tavakoli, analist independent de creditşi critic vechi al marilor agenţii de rating, S&P, Moody's şiFitch, a declarat că reducerea ratingului SUA a venit foartetârziu, iar coborârea cu doar o treaptă, la AAĂ, nu reflectăsituaţia reală a ţării.

În privinţa reacţiei pieţelor, Dalesanticipează că indicele S&P 500 al bursei de la New York se vamenţine la nivelul actual, în jur de 1.200 de puncte, iarrandamentele titlurilor americane de Trezorerie vor rămâne la circa2,5%.

Puţini investitori sunt obligaţi să ţinănumai obligaţiuni cu rating AAA, iar cei aflaţi în această situaţienu vor avea probleme din moment ce Moody's şi Fitch încă menţin SUAla triplu-A, notează el.

În plus, Rezerva Federală a anunţat vinerinoapte că decizia S&P nu va afecta cerinţele de capital pentrubăncile americane, limitând astfel posibilele consecinţe la care arfi fost expuse băncile comerciale şi băncile deeconomii.

Directorul general al Ycmnet Advisors SanFrancisco, Michael Yoshikami, nu anticipează "cine ştie ce impact",cel puţin pe termen scurt.

"Când se declanşează panica în lume, unde fuginvestitorii? Către titlurile de Trezorerie, şi s-a putut observaasta în ultima săptămână", a comentat el.

Chiar şi fără ratingul AAA din parteaS&P, titlurile de Trezorerie ar trebui să rămână un pariufoarte sigur pentru investitorii, băncile şi instituţiilefinanciare din întreaga lume care caută un refugiu. Deşi uniiinvestitori au căutat să cumpere aur şi obligaţiuni emise decompanii şi ţări ale căror ratinguri AAA nu sunt ameninţate,pieţele acestor active nu sunt nici pe departe suficient de mari şide adânci ca cea a tilturilor de Trezorerie şi obligaţuiunilorgarantate de agenţiile federale americane, noteazăanaliştii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO