Business Internaţional

WSJ: Lovitura de stat a relevat serioase deficienţe în activitatea agenţiei turce de spionaj

WSJ: Lovitura de stat a relevat serioase deficienţe în...

Autor: Mediafax

30.07.2016, 11:14 196

Concentrată pe dejucarea ameninţărilor teroriste venite din partea militanţilor Stat Islamic şi a separatiştilor kurzi, agenţia turcă de spionaj nu a reuşit să detecteze planurile privind pregătirea unei lovituri de stat.

Cu mai multe luni înainte de tentativa de lovitură de stat, agenţia turcă de spionaj a reuşit să intercepteze mai multe milioane de mesaje, însă în aceste mesaje nu au fost găsite menţiuni privind complotul. Pe lângă cantitatea imensă de mesaje, analiştii agenţiei au avut de soluţionat şi problema decriptării comunicaţilor folosite de presupuşii complotişti, fapt ce a îngreunat şi mai mult colectarea de informaţii, au declarat oficiali din cadrul serviciului turc de informaţii.

Pregătirile pentru lovitură de stat nu au fost detectate nici de serviciile de informaţii americane, chiar dacă acest lucru ar fi compromis a doua cea mai mare forţă armată din cadrul Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord. Cu toate acestea, agenţiile de spionaj americane cunoşteau faptul că opoziţia împotriva preşedintelui Erdogan era în creştere, iar într-o analiză clasificată, Turcia a fost inclusă pe o listă a ţărilor cu risc sporit de instabilitate politică, însă nu au existat avertismente privind iminenţa unei lovituri de stat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO