Business Internaţional

WorldCom face obiectul unei noi investigatii federale

29.07.2003, 00:00 20



Operatorul american de telecomunicatii WorldCom Inc. face obiectul unei investigatii incepute de procurorii federali, fiind banuit ca ar fi prejudiciat alte companii de telefonie cu sute de milioane de dolari, in ultimii zece ani.



Conducerea companiei a confirmat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca autoritatile au cerut informatii cu privire la tarifele speciale pe care divizia de telefonie MCI le platea pentru a avea acces la retelele de telecomunicatii ale rivalilor locali.



"Am primit o citatie in acest sens, dar nu putem oferi alte detalii. Intrebarea care se pune acum este daca aceasta investigatie ne va impiedica sa incheiem procesul de reorganizare sub protectia legii falimentului, dupa cum am stabilit initial", a precizat Brad Burns, purtatorul de cuvant al companiei.



Primele informatii privind investigatia initiata de procurorii americani au fost publicate de New York Times, la sfarsitul saptamanii trecute. Compania WorldCom este suspectata ca ar fi pagubit trei operatori locali de telecomunicatii cu peste un miliard de dolari, incepand din 1994.



Potrivit unor surse apropiate companiei, citatia primita de WorldCom mentioneaza ca acest operator nu a achitat tarifele speciale de acces pe care le datora rivalilor sai AT&T, SBC Communications si Verizon.



Investigatia acopera activitate WorldCom in Statele Unite si Canada si se bazeaza pe o serie de documente interne si informatii furnizate de fosti membri din conducerea MCI, precum si pe datele puse la dispozitie de companiile pagubite.



Potrivit New York Times, MCI a evitat sa plateasca tarifele speciale aplicate de operatorii locali printr-o strategie care "deghiza" convorbirile interurbane in convorbiri locale.



Reprezentantii Departamentului american de Justitie au refuzat sa comenteze informatiile. Conducerile companiilor SBC si Verizon si-au manifestat intentia de a coopera cu autoritatile, dar nu au oferit detalii suplimentare.



WorldCom, al doilea operator american de telecomunicatii, s-a plasat anul trecut sub protectia legii falimentului, dupa ce a dezvaluit nereguli financiare in valoare de 11 miliarde de dolari. In acel moment, datoriile sale se ridicau la 41 miliarde de dolari.



Operatorul intentioneaza sa isi schimbe denumirea care a capatat o rezonanta nefasta, adoptand marca diviziei MCI. O serie de analisti considera ca aceasta masura ar putea contribui la reabilitarea companiei in perceptia opiniei publice.



Conducerea WorldCom si-a exprimat intentia de a finaliza procesul de restructurare pana in toamna acestui an.



In urma cu doua saptamani, WorldCom a ajuns la un acord prin care va plati Verizon 60 de milioane de dolari, pentru a incheia o divergenta privind tarifele practicate.



Cele doua companii s-au acuzat reciproc ca ar fi acumulat fata de operatorul rival datorii de sute de milioane de dolari. Aceste sume reprezinta tarifele de inchiriere a retelelor de telecomunicatii, costurile aferente serviciilor furnizate si alte activitati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO