Business Internaţional

Wolfgang Schäuble, erou pentru nemţi, blestem pentru greci

Wolfgang Schäuble, erou pentru nemţi, blestem pentru greci

Autor: Mihai Gîţu

09.07.2015, 17:19 2489
În poziţia dură a Germaniei faţă de Grecia se ascund idei diferite despre abordarea crizei, acestea aparţinând celor mai puternici oameni din guvernul de la Berlin – Angela Merkel, cancelarul celei mai puternice economii europene şi Wolfgang Schäuble, ministrul ei de finanţe. Deşi Merkel are decizia finală, popularitatea declaraţiilor ministrului de finanţe restrânge din libertatea ei de acţiune.
 
Chiar dacă Schäuble a declarat oficial că Grecia va rămâne în zona euro, colegii lui spun că acesta nu crede că Grecia poate depăşi criza atât timp cât este membră a uniunii monetare.
Angela Merkel, pe de altă parte, doreşte să-i mai dea premierului grec Alexis Tsipras o şansă să negocieze şi să vină cu propuneri flexibile pentru pachetul de bailout şi pentru reducerea datoriei Greciei.
În public, cei doi au negat orice diferenţă de opinii. Purtătorii lor de cuvânt au spus că Merkel şi Schäuble lucrează împreună la rezolvarea crizei din Grecia.
 
Schäuble a fost mult mai direct decât Merkel în declaraţii publice, descriind comportamentul guvernului lui Tsipras ca „lipsit de orice coerenţă şi raţiune.” Apropiaţii ministrului spun că lunile de negocieri cu fostul ministru de finanţe al Greciei, Yanis Varoufakis, l-au determinat pe Schäuble să-şi piardă încrederea în voinţa guvernului grec de a implementa eventualul program la care s-ar ajunge prin comun acord.
 
Poziţia dură a lui Schäuble este susţinută de mulţi economişti germani, care spun că acceptarea cererilor Greciei ar zgudui credibilitatea zonei euro mai mult decât ar face-o renunţarea Greciei la moneda euro. „Schäuble este cel care clarifică mereu că felul în care Grecia este tratată va avea consecinţe de lungă durată”, a spus Jurgen Stark, fostul economist-şef al Băncii Centrale Europene.
Merkel a pierdut în iunie, în faţa lui Schäuble, poziţia de al doilea cel mai popular politician german, potrivit unui sondaj realizat pentru televiziunea germană ARD.
 
În tabăra grecilor, imaginea lui Schäuble este dispreţuită, mai ales de către muncitori, pensionari şi oamenii săraci, aceştia fiind cei mai afectaţi de măsurile de austeritate impuse de Germania. Schäuble nu s-a întâlnit cu niciunul dintre aceştia în 2013, când a vizitat Grecia într-o „ofensivă a şarmului”. El s-a întâlnit doar cu elitele şi liderii politici locali. Ziarul britanic The Guardian scria atunci: „În Grecia, Schäuble e un om urât; dispreţuit atât pentru austeritatea pe care a prescris-o, cât şi pentru maniera cu care a aplicat-o. Nimeni nu se identifică mai bine cu cele două boli – şomajul şi sărăcia – care dau peste cap ţara decât el. Ar fi o nebunie să pretinzi altfel.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO