Business Internaţional

Wolfensohn avertizeaza asupra riscului politizarii Bancii Mondiale

14.04.2005, 19:30 13

Schimbarea propusa de curand la nivelul conducerii Bancii Mondiale nu trebuie sa reprezinte inceputul unui proces de politizare a acestei institutii si a rolului ei, este de parere James Wolfensohn, actualul presedinte al bancii, scrie Financial Times.

El se va retrage in luna mai, dupa ce timp de 10 ani s-a aflat la conducerea institutiei, fiind inlocuit cu Paul Wolfowitz.

Intr-o declaratie acordata Financial Times, Wolfensohn afirma: "In trecut a existat o tendinta de a politiza deciziile, dar ar fi pacat ca in prezent problema saraciei la scara globala sa nu fie principala preocupare. Cred ca in acest moment nu suntem instrumentul guvernului american sau al altei tari", a adaugat el.

Cu toate acestea el a refuzat sa comenteze direct pe marginea procesului de selectie sau a problemelor legate de guvernare, argumentand ca acest lucru va fi dezbatut in cadrul intalnirii din primavara. Wolfensohn a declarat ca reformele la nivelul cotelor si al structurii impartirii votului din cadrul Fondului Monetar International ar putea fi urmate de reforme similare la Banca Mondiala.

Cea mai importanta provocare pentru succesorul sau va fi sa determine tarile dezvoltate si in curs de dezvoltare sa respecte angajamentele pe care si le-au asumat cu privire la eradicarea saraciei.

Paul Wolfowitz a fost singurul candidat nominalizat pentru a-l inlocui pe Wolfensohn, lucru datorat in special acordului informal dintre SUA si Europa cu privire la impartirea posturilor de conducere la nivelul Bancii Mondiale si al Fondului Monetar International.

Reducerea saraciei va ramane cu siguranta scopul central al politicii pe care Banca Mondiala o va promova si pe care Wolfowitz declara ca o va sustine.

La summit-ul Natiunilor Unite de la Monterrey, din 2002, liderii tarilor dezvoltate, inclusiv presedintele SUA, George W. Bush, au promis sa mareasca ajutorul acordat la 0,7% din venitul national.

"Tarile in curs de dezvoltare trebuie sa-si consolideze sistemul finaciar si legal, sa elimine coruptia si sa investeasca in infrastructura, sanatate si educatie", spune Wolfensohn.

Germania s-a alaturat in aceasta saptamana Frantei, Angliei si Spaniei, tari care intentioneaza sa atinga un procent de participare de

0,7% pana in 2014.

Intr-un raport intocmit de BM si FMI, se precizeaza ca statele donatoare trebuie sa-si dubleze bugetele de ajutorare in urmatorii cinci ani pentru a realiza tinta de reducere a saraciei.

SUA participa cu doar 0,15% din venitul national la acest fond.

Succesorul lui Wolfensohn va trebui sa gandeasca o "abordare mai constructiva" pentru dezvoltarea afacerilor mici si mijlocii din tarile in curs de dezvoltare si sa incerce sa impuna tarife pentru serviciile de consultanta pe care le ofera tarilor cu venituri medii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO