Business Internaţional

WhatsApp pierde teren: Descărcările aplicaţiilor rivale, Telegram şi Signal, au crescut masiv în contextul în care aplicaţia colectează prea multe date pe care le trimite către Facebook

WhatsApp pierde teren: Descărcările aplicaţiilor...

Autor: Eduard Ivanovici

12.01.2021, 13:38 742

Numărul de descărcări al aplicaţiilor de mesagerie Telegram şi Signal a înregistrat un plus semnificativ pe măsură ce utilizatorii caută alternative la WhatsApp, care intenşionează să îşi împartă datele cu aplicaţia-mamă Facebook, anunţă CNBC.

Signal a anunţat o creştere de 7,5 milioane de descărcări, cu 4.200% mai mult decât săptămâna trecută, iar Telegram a raportat un plus de 9 milioane de instalări, în creştere cu 91% pe App Store şi Google Play. Aplicaţia Signal susţine că reprezintă o alternativă ce oferă „criptare end-to-end de ultimă generaţie” care păstrează mesajele securizate.

WhatsApp a declarat că ultimele condiţii de utilizare implică faptul că platforma va împărţi unele date cu Facebook pentru a îmbunătăţi infrastructura aplicaţiei şi pentru a promova siguranţa şi securitatea.

Astfel, Facebook va avea acces la datele tranzacţiilor din interiorul aplicaţiei, IP-urile şi datele de identificare ale device-urilor, mişcări ce fac parte din noua strategie de monetizare a WhatsApp. Noii termeni vor intra în vigoare pe 8 februarie 2021.

Aplicaţia împarte anumite date cu Facebook încă din 2014, însă utilizatorii aveau până acum opţiunea de a refuza acest lucru.

Pavel Durov, CEO-ul Telegram – care are până acum circa 500 de milioane de utilizatori – a declarat recent că se pregăteşte să monetizeze aplicaţia, urmând să lanseze o platformă de publicitate pentru canalele de tip „one-to-many” care ar acoperi costurile generate de servere şi trafic.

WhatsApp, cumpărată de Facebook în 2014 pentru 19 miliarde de dolari, înregistrează în prezent peste două miliarde de useri la nivel mondial. Totuşi, instalările înregistrate zilnic au scăzut cu 7% în intervalul 6-9 ianuarie, potrivit companiei de cercetare a pieţei Apptopia.

„Este prea integrată. Bănuiesc că numărul oamenilor care folosesc în fiecare zi WhatsApp şi intenţionează să şteargă definitiv aplicaţia va fi foarte mic (...) Ar putea să vorbească cu alţi oameni pe Signal, însă vor continua să le scrie mamelor pe WhatsApp”, spune Adam Blacker, vicepreşedinte al diviziei de informaţii din cadrul Apptopia.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO