Business Internaţional

Washingtonul vrea sa sprijine debitorii cu 40 mld. dolari

23.10.2008, 15:43 14

Administratia Bush analizeaza un proiect legislativ prin care aproximativ 40 de miliarde de dolari ar urma sa fie utilizati pentru reducerea numarului de prescrieri ipotecare din Statele Unite, aceasta fiind una dintre masurile luate in calcul de guvernul american in incercarea de a elimina principalele cauze ale crizei financiare, scrie The Wall Street Journal.

Sheila Bair, presedintele Corporatiei Federale de Garantare a Depozitelor, a sugerat guvernului de la Washington, in sedinta de joi a Comisiei bancare a Senatului, sa ofere bancilor un stimulent financiar care sa le permita usurarea conditiilor de creditare ale imprumuturilor ipotecare aflate in pericol de a fi prescrise.
Daca propunerea legislativa se va aproba, guvernul Statelor Unite ar urma sa suporte impreuna cu creditorii orice eventuale pierderi care s-ar putea produce pe viitor.
Trezoreria nationala a SUA a luat in discutie aceasta optiune, fiind presata sa actioneze mai agresiv pentru a-i ajuta pe proprietarii de locuinte, insa analizeaza, in acelasi timp, si o alta solutie pentru rezolvarea situatiei, care presupune utilizarea a 700 de miliarde de dolari din fondul de salvare pe care il administreaza institutia pentru a cumpara in mod direct credite ipotecare sau pentru a le renegocia in alte conditii.
Oficiali ai Trezoreriei Statelor Unite au fost desemnati sa prezinte pe scurt, ieri, membrilor Comisiei de servicii financiare din Camera Reprezentantilor planurile elaborate de institutie cu scopul de a-i ajuta pe proprietarii americani de locuinte. Au fost propuse mai multe planuri de rezolvare a crizei, asa ca nu se stie deocamdata care va fi varianta agreata de deputati.
Daca propunerea doamnei Bair va fi aplicata, noile credite ipotecare acordate vor trebui sa indeplineasca anumite conditii pentru a obtine suportul financiar partial oferit de guvern, insa lista acestor criterii nu a fost inca facuta publica. Proiectele anterioare elaborate de guvern in acest sens prevedeau ca proprietarii de imobile sa locuiasca in casele pe care le detin si sa isi plateasca aproximativ la timp ratele.
Administratia Bush a luat in calcul aceste solutii de rezolvare a crizei datorita presiunilor venite atat din partea democratilor, cat si a candidatilor la presedintie care i-au cerut sa faca eforturi mai mari pentru a preveni prescrierile ipotecare.
In ultimele saptamani, administratia de la Washington a realizat schimbari dramatice in incercarea de a readuce la normal piata creditelor si de a restabili increderea americanilor in sistemul bancar, insa nu a actionat la fel pentru a sprijini pietele imobiliare.
Alte optiuni de rezolvare a crizei propun reducerea ratelor creditelor ipotecare prin intermediul operatiunilor gigantilor Fannie Mae si Freddie Mac si obtinerea de credite ieftine rulate din nou pe piata de catre Administratia Federala a Locuintelor.
Din punctul de vedere al proiectului de redresare financiara, Trezoreria nationala a Statelor Unite este obligata sa se foloseasca de autoritatea sa abia descoperita pentru a-i ajuta pe proprietarii care se confrunta cu pericolul de a li se prescrie ipotecile. Pana acum, ideea de a oferi ajutor direct proprietarilor de locuinte s-a dovedit a fi o provocare extrem de dura atat pe plan politic, cat si logistic.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO