Business Internaţional

Warren Buffett: Fii lacom cand ceilalti sunt fricosi!

19.10.2008, 17:38 40

Warren Buffett, detinatorul conglomeratului Berkshire Hathaway, a inceput o campanie de insuflare a increderii in piete, declarand unui ziar ca isi va investi averea personala in bursele din SUA, scrie Financial Times.

"Urmaresc sfatul din sloganul unui restaurant deschis in cladirea unei foste banci: Pune gura unde ti-au fost banii! Astazi, si banii si gura mea spun: dividende", a declarat Buffett.
"Sunt aproape sigur ca dividendele vor depasi lichiditatile in urmatorii 10 ani, probabil in mod substantial", a adaugat Buffett, care a achizitionat pachete de actiuni la Goldman Sachs si General Electric, oferind ajutor companiilor afectate de criza. Miliardarul si-a adaugat achizitiile la bursa pe lista investitiilor personale de sute de milioane de dolari si care, pana de curand, contineau obligatiuni ale guvernului SUA.
Buffett, cel mai bogat om din lume, este adeptul capitalismului liberal. "Intotdeauna s-a considerat un profesor, si din ce in ce mai multa lume a inceput sa adopte aceasta perspectiva. Nu face acest lucru cu intentia de a schimba cursul pietelor", a declarat Alice Schroeder, autoarea cartii biografice "The Snowball: Warren Buffett and the Business of Life". "El incearca sa le spuna celor deschisi si receptivi ceea ce trebuie sa stie pentru a actiona", a adaugat autoarea.
Schroeder a afirmat ca cea mai recenta lectie data de Buffett seamana cu cea publicata de revista Forbes acum 30 de ani in urma, cand multi investitori au fugit de investitiile la bursa. "O singura regula mi-a dictat achizitiile: fii fricos cand ceilalti sunt lacomi si fii lacom cand ceilalti sunt fricosi! Si, cu siguranta, teama e acum raspandita peste tot, chiar si printre investitorii experimentati."
Indicele de referinta Standard&Poor 500 a pierdut 36% din valoarea sa in 2008, in timp ce indicele Dow Jones a scazut sub pragul de 10.000 de puncte pentru prima oara in ultimii patru ani, deoarece criza creditelor a distrus increderea in Wall Street si in toate pietele din America.
"Nu conteaza daca va avea un castig saptamana viitoare. Insa beneficiile au fost de partea lui de-a lungul timpului. Acesta este adevaratul Buffett", a declarat Andrew Kilpatrick, autorul cartii "Of Permanent Value".
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO