Business Internaţional

Warren Buffett este omul care face ca cea mai influentă bancă de pe Wall Street, Goldman Sachs, să pară un „papiţoi“

Warren Buffett este omul care face ca cea mai influentă bancă de pe Wall Street, Goldman Sachs, să pară un „papiţoi“

Warren Buffett, printre cei mai bogaţi oameni din lume

Autor: Ioana Niţă

13.04.2012, 00:04 3406

Goldman Sachs, una dintre cele mai influente bănci de pe Wall Street, în încercarea de a-şi "spăla" portofoliul de activele cu risc a vândut în piedere în toamna anului trecut titluri financiare în valoare de 85 de milioane dolari bazate pe datoriile unei companii de media. Activele au fost cumpărate de o subsi­diară a conglomeratului Berkshire Ha­tha­way, controlat de investitorul ame­rican Warren Buffett, căreia ulte­rior i-au adus profit.

Tranzacţia s-a realizat la preţul de 65 de cenţi pe dolar, în condiţiile în care Goldman Sachs a cumpărat datoria companiei Lee Enterprises cu 80 de cenţi pentru un dolar, ceea ce aduce băncii o pierdere de cel puţin 13 milioane dolari, scrie The Wall Street Journal.

În primăvara anului trecut, Gold-man Sachs a decis să reducă cantitatea de credite pe care o deţinea la cea mai mare unitate a ei de tranzacţionare a creditelor, care are un portofoliu de peste 4 miliarde dolari.

Unitatea a vândut creditele pe tim­pul verii, exact când pieţele ame­ricane şi europene se prăbuşeau, iar în octombrie a fuzionat cu alt departament şi a continuat să vândă, generând astfel pierderi adiţionale.

Pierderile departamentului de credite au contribuit la pierderea netă totală de 907 milioane dolari raportată de Goldman pentru cel de-al treilea trimestru cauzată de titlurile bazate pe datorii ale tuturor unităţilor de investiţii şi creditare, însă nu se ştie exact în ce cuantum.

Aceasta a fost prima pierdere tri-mestrială raportată de Goldman Sachs după 2008.

La sfârşitul lunii octombrie, aproape jumătate din creditele neperformante fuseseră vândute. Purtătorul de cuvânt al băncii a refuzat să comenteze cu pri-vire la vânzarea creditelor.

Vânzarea creditelor a venit în contextul discuţiilor privind noi re­glementări, de care conducerea Gold­man s-a temut că ar putea restricţiona abilitatea băncii de a deţine şi tran­zacţiona astfel de active.

În noiembrie, cei de la Goldman au primit un telefon de la un trader de credite al băncii Citigroup, care le-a transmis că un client anonim este interesat să cumpere datoria Lee Enterprises. Traderii de la Goldman au fost de acord cu tranzacţia, neştiind însă că în spatele acesteia se află Warren Buffett. Investitorul a mai obţinut un câştig de peste 1,5 miliarde dolari printr-o altă investiţie în Goldman Sachs realizată în timpul crizei financiare. Identitatea cumpărătorului a fost dezvăluită abia în martie, deşi tranzacţia a avut loc în no­iembrie.

Prin intermediul companiei Berk­shire Hathaway Finance, Buffett a cumpărat mai multe datorii ale Lee Enterprises, doar săptămâna trecută achiziţiile ridicându-se la 5 milioane dolari. Însă de data aceasta investitorul a plătit 81,5 cenţi pe dolar, cu 25% mai mult decât a plătit în tranzacţia cu Goldman Sachs.

Alte tranzacţii în care Goldman Sachs a ieşit în piedere sunt legate de vânzarea unor datorii ale companiilor Clear Channel Communications şi Las Vegas PropCo. Preţul activelor a crescut de atunci.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO