Business Internaţional

Walt Disney cumpără 21st Century Fox, zguduind din temelii sectorul de divertisment. Disney are acum suficientă putere pentru a deveni un adevărat rival al Netflix, Apple, Amazon, Google şi Facebook

Walt Disney cumpără 21st Century Fox, zguduind din...

Autor: Catalina Apostoiu

15.12.2017, 00:06 919

The Walt Disney Company a anunţat că a ajuns la un acord privind achiziţionarea majorităţii activelor 21st Century Fox, conglomeratul controlat de Rupert Murdoch, în cadrul unei tranzacţii sub formă de acţiuni evaluată la aproximativ 52,4 miliarde de dolari, scrie The New York Times.

Deşi acordul va fi supus aprobării autorităţilor antitrust, iar Departamentul de Justiţie a decis recent să blocheze expan­siunea unei mari companii media, achiziţia cândva de ne­­con­ceput promite să transforme Hollywood-ul şi Silicon Valley. Acordul reprezintă cel mai puternic contraatac al unei com­panii media tradiţionale asupra giganţilor tech care au luat cu asalt sectorul de divertis­ment.

Disney are acum suficientă putere pentru a deveni un adevărat rival al Netflix, Apple, Amazon, Google şi Facebook în segmentul în dezvoltare rapidă al conţinutului video online.

În acelaşi timp, în urma acor­dului unul dintre cele mai ce­lebre studiouri de film, 20th Cen­tury Fox, va fi restrâns. În ulti­ma vreme, acesta întâmpinase pro­bleme în a ţine pasul cu modul în schim­bare în care tinerii vizua­lizea­ză conţinutul.

Pentru a realiza integrarea, Robert A. Iger, preşedintele şi CEO-ul Disney, a fost de acord să-şi reînnoiască contractul pentru a patra oară, amânându-şi retragerea pentru sfârşitul anului 2021. Murdoch l-a rugat pe Iger să rămână drept condiţie pentru încheierea acordului, acord evaluat la 66,1 miliarde de dolari, datorii incluse.

Neincluse în achiziţie sunt Fox News, reţeaua Fox şi canalul de sport prin cablu FS1 despre care Murdoch a declarat că vor fi incluse împreună cu alte reţele de cablu într-o nouă companie listată.

Ca parte a tranzacţiei, Disney va achiziţiona şi reţelele prin cablu FX şi National Geographic, cât şi participaţii în cadrul a doi furnizori majori de servicii de televiziune, Sky din Marea Britanie şi Star din India. Această componentă a tranzacţie ar părea că intră în contradicţie cu eforturile Disney de a-şi reduce dependenţa de televiziunea tradiţională, însă activele respective servesc unuia dintre celelalte obiective strategice ale lui Iger: transformarea Disney într-un jucător internaţional.

Disney deţine importante operaţiuni în Europa, Japonia şi China, unde a deschis Shanghai Disneyland anul trecut. Însă cea mai mare parte a profitului companiei încă vine din SUA.

Achiziţia 21st Century Fox pune în umbră orice altă tranzacţie încheiată de Disney, iar aceasta va genera complexe probleme de integrare. Unii executivi de la birourile Fox din Los Angeles se plâng în legătură cu perspectiva unor viitoare reduceri de costuri.

 

Fox News încă nu se vinde

Neincluse în achiziţie sunt Fox News, reţeaua Fox şi canalul de sport prin cablu FS1 despre care Murdoch a declarat că vor fi incluse împreună cu alte reţele de cablu într-o nouă companie listată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO