Business Internaţional

Wall Street-ul, înapoi la vechile obiceiuri: Giganţii bancari JPMorgan şi Goldman Sachs îşi recheamă angajaţii la birou. Companiile îşi asumă în mod conştient riscul de a-şi pierde o parte din stafful axat pe flexibilitate

JPMorgan, cea mai mare bancă din SUA în funcţie de active, ajunge în prezent la o capitalizare de piaţă de peste 465 de miliarde de dolari

JPMorgan, cea mai mare bancă din SUA în funcţie de active, ajunge în prezent la o capitalizare de piaţă de peste 465 de miliarde de dolari

Autor: Eduard Ivanovici

07.07.2021, 21:28 2002

Wall Street-ul continuă să fie divizat în contextul recuperării economice între firmele care le cer angajaţilor să se întoarcă la birou şi companiile care le transmit angajaţilor că pot lucra în continuare de acasă, potrivit The Wall Street Journal.

Giganţii bancari Goldman Sachs şi JPMorgan au ales o abordare strictă, informându-şi angajaţii că vor trebui să se întoarcă la programul de cinci zile pe săptămână la birou, decizie lansată cu riscul de a-şi pierde o parte din talente. Între timp, rivalii de la Citigroup pun accentul pe flexibilitate, pariind că o abordare graduală va ajuta banca să atragă tot mai mulţi angajaţi valoroşi.

Deşi businessurile din Statele Unite se chinuie să aleagă un model de lucru potrivit contextului pandemic şi perioadei de recuperare a economiei, unii dintre liderii marilor bănci americane – precum Jamie Dimon şi David Solomon – şi-au exprimat extrem de clar opiniile în acest sens.

Cultura organizaţională reprezintă un factor cheie ai discuţiei. Unii executivi sunt de părere că ringul bursier este ultimul bastion al Wall Street-ului, unde internii şi tinerii angajaţi sunt ghidaţi în timpul unei perioade de ucenicie, aspect imposibil de tratat prin intermediul videoconferinţelor Zoom. Însă există lideri care spun că munca la birou şi-a pierdut relevanţa odată cu tranziţia către mediul digital pe care a impus-o pandemia de Covid-19.

Ieri, stafful din cadrul diviziei de investment banking a JPMorgan s-a întors la birou după o perioadă de peste un an, incluzând aici diviziile de comunicaţii, tehnologie şi echipele operative. Membrii diviziilor de vânzări, trading şi cercetare au fost informaţi de luna trecută că vor trebui să lucreze full-time în cadrul sediilor.

CEO-ul Goldman Sachs, David Solomon, a declarat încă din februarie că munca de acasă nu reprezintă noua normalitate.

„Este o aberaţie pe care o vom corecta cât mai repede cu putinţă”, spunea Solomon.

Liderii celor două bănci cred că prezenţa în birou duce la un grad mai bun de colaborare şi generare a ideilor, subliniind faptul că angajaţii au fost mai puţin productivi în situaţiile în care au muncit la domiciliu.

„Dacă vrei să câştigi un salariu demn de New York, atunci ar trebui să lucrezi în New York. Nu poţi trăi în Colorado şi să te aştepţi că vei fi plătit ca în New York City”, susţine James Gorman, CEO-ul băncii Morgan Stanley, adăugând că ar fi extrem de dezamăgit dacă oamenii nu se vor întoarce în totalitate la birouri până la începutul lunii septembrie.

Unele firme americane au anunţat deja că angajaţii vor reveni la birou doar dacă vor fi complet vaccinaţi împotriva coronavirusului, în timp ce unele companii vor continua să aplice măsuri de distanţare socială pentru stafful neimunizat.

În Europa, instituţiile bancare tind să aibă o abordare mai puţin dură. Grupul elveţian Société Générale şi-a informat angajaţii din Franţa că vor putea lucra de acasă până la trei zile pe săptămână odată ce va lua sfârşit criza sanitară, măsurile putând fi ulterior implementate la nivel global.

Gigantul HSBC a eliminat întregul etaj executiv al zgârie-norului său din Londra şi a declarat că intenţionează să reducă nivelul de costuri al sediilor cu până la 40%. De asemenea, 56% dintre angajaţii fintech-ului britanic Revolut doresc să lucreze de acasă între două şi patru zile pe săptămână, potrivit unui sondaj realizat de banca digitală, iar 36% preferă să lucreze în permanenţă în regim remote.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO