Business Internaţional

Wall Street se pregăteşte pentru o nouă săptămână de volatilitate, cu ochii pe banca centrală

Wall Street se pregăteşte pentru o nouă săptămână de volatilitate, cu ochii pe banca centrală

Autor: Vlad Popescu

05.09.2011, 09:33 509

Wall Streetse pregăteşte pentru o nouă săptămână de volatilitate, după raportul dezamăgitor de vineri privind rata de angajare din SUA, iar posibila intervenţie a Federal Reserve nu mai pare "glonţul de argint" care să salveze pieţele, potrivit unei analize Reuters.

Chiar dacă banca centrală va decide să acţioneze, investitorii nu mai cred că măsurile Fed vor face minuni pentru bursă, aşa cum au făcut-o în vara anului trecut.

Urmează încă o săptămână agitată pe burse?

Principalii indici de la New York au căzut vineri cu peste 2%, stagnarea numărului de locuri de muncă din august alimentând temerile privind o nouă rundă de recesiune.

Posibilitatea ca Fed să ia noi măsuri agresive de stimulare economică, un factor care a susţinut puternic bursele în ultimele două săptămâni, a părăsit prim-planul.

Săptămâna viitoare, întrebarea dacă banca centrală va interveni, sau nu, printr-o nouă rundă de achiziţii de obligaţiuni ("QE") pentru sprijinirea economiei va reveni în centrul atenţiei, fiind aşteptate remarci din partea preşedintelui Barack Obama într-un discurs care urmează să fie susţinut joi.

Aşteptările ridicate ale investitorilor în vara anului trecut la un program QE al Fed a declanşat o creştere aproape neîntreruptă a acţiunilor din august 2010 până în mai 2011, propulsând indicele S&P 500 cu 30%.

La un an de la factorii care au declanşat acea creştere, încrederea în capacitatea politicienilor de a revigora economia este aproape dispărută din pieţe.

SUA se confruntă cu decizia istorică a S&P de a reduce ratingul de credit al guvernului, iar Uniunea Europeană se luptă cu criza datoriilor de stat şi cu apariţia tot mai des în presă a ipotezei destrămării zonei euro.

Potrivit unui sondaj Reuters printre jucătorii de pe Wall Street, şansele ca Federal Reserve să intervină pe piaţa obligaţiunilor sunt de 80%.

Căderea de vineri a bursei subliniază însă că investitorii nu consideră că banca centrală poate face minuni în situaţia actuală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO