Business Internaţional

Vulturii caută pradă uşoară în Europa lovită de criză: obligaţiunile ieftine, dar cu dobânzi ridicate

Vulturii caută pradă uşoară în Europa lovită de criză: obligaţiunile ieftine, dar cu dobânzi ridicate

Foto Shutterstock

Autor: Paul Comşa

08.11.2011, 00:03 232

O parte din investitorii americani profită de pe urma crizei datoriilor din Europa şi pescuiesc în apele tulburi ale pieţei financiare în căutare de obligaţiuni corporative la preţuri reduse.

Unii cumpără titluri speculative ale companiilor europene la preţuri extrem de mici, iar alţii obţin venituri importante de pe urma diferenţei de preţ dintre obligaţiunile europene şi cele americane ale unor companii internaţionale de renume, precum producătorul de îmbrăcăminte Levi Strauss sau agenţia americană de închirieri auto cu birouri în peste 140 de ţări Hertz Global Holdings. Totodată, există investitori care speculează pe datoriile băncilor greceşti, scrie The Wall Street Journal.

Reversul medaliei este că la nivel macroeconomic tendinţa investitorilor americani de a achiziţiona obligaţiuni riscante europene expune economia SUA la turbulenţele din zona euro. Un şoc sever în Europa ar avea ecouri în fragila economie americană.

"Sunt rare ocaziile în care poţi avea o oportunitate de acest fel", spune Ming Shao, unul dintre directorii fondului de investiţii american DuPont Capital Management, care administrează active cu venituri fixe estimate la 10 mld. dolari. Compania-mamă DuPont este unul dintre cei mai mari producători de chimicale la nivel mondial. Shao a profitat de scăderea preţurilor pentru a achiziţiona obligaţiuni emise de companiile europene care erau garantate prin active şi obligaţiuni ale altor companii internaţionale denominate în euro. Totodată, DuPont Capital Management a cumpărat datorii ale băncilor greceşti care au garanţii ipotecare la un preţ de aproximativ 0,6 dolari pentru o valoare nominală de un dolar.

Shao şi-a motivat decizia de a creşte expunerea companiei DuPont pe obligaţiunile europene cu aproape 5% în septembrie prin faptul că anii de criză

s-au dovedit a fi favorabili pentru investiţiile speculative.

Pe de altă parte, nu toţi investitorii sunt convinşi că preţul obligaţiunilor a atins cel mai scăzut nivel şi unii se aşteaptă la speculaţii şi mai profitabile anul viitor.

"Un nou val de vânzări de obligaţiuni ar putea fi declanşat de creşterea numărului de falimente corporative cauzate de recesiunea economică sau de alte şocuri politice, precum erodarea uniunii monetare europene", apreciază Richard Hurowitz, analist la Octavian Advisors.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO