Business Internaţional

Vremuri grele. Productia mondiala de cereale va scadea

11.09.2003, 00:00 21



Perspectivele productiei mondiale de cereale din acest an s-au deteriorat din cauza caniculei si a secetei din Europa, a apreciat, marti, Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura - FAO.



"Raportul dintre cerere si oferta va fi mult mai tensionat pe plan global", a preconizat FAO, inaintea lansarii raportului sau periodic referitor la piata mondiala a cerealelor.



In consecinta, organizatia si-a revizuit prognoza si estimeaza ca productia mondiala de cereale din 2003 va totaliza 1,865 miliarde de tone, cu circa 48 milioane de tone sub nivelul prevazut in iunie, insa cu 33 milioane de tone peste productia inregistrata anul trecuta.



"Productia de grau ar putea scadea la cel mai redus nivel de dupa 1995, in timp ce redresarea anticipata pentru cerealele de calitate inferioara dupa recolta sub medie a anului trecut nu va fi atat de importanta pe cat ne-am asteptat initial", a adaugat organizatia.



Totodata, FAO a redus semnificativ nivelul prognozat al stocurilor mondiale de cereale din 2004, la 372 milioane de tone, care reflecta o scadere de 20% in raport cu sezonul precedent.



Comertul international cu cereale din 2003-2004 este prognozat sa scada la cel mai redus nivel din ultimii cinci ani, respectiv la 227,5 milioane de tone, ceea ce reprezinta o reducere de 11 milioane de tone (5%) comparativ cu sezonul anterior.



"Livrarile reduse de grau ar putea determina cea mai mare parte a declinului anual al comertului cu cereale, in urma obtinerii unor recolte bune in mai multe state importatoare", a mai estimat FAO.



Preturile internationale la grau s-au majorat in ultimele doua luni, mai ales ca reactie la deteriorarea perspectivelor recoltelor europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO