Business Internaţional

Vrei să ştii cum va fi 2013? Nu-i asculta pe „meteorologii” economici, sunt la fel de precişi ca şi ghicitorii. Interpretează chiar tu semnele

Vrei să ştii cum va fi 2013? Nu-i asculta pe „meteorologii” economici, sunt la fel de precişi ca şi ghicitorii. Interpretează chiar tu semnele

Autor: Bogdan Cojocaru

31.12.2012, 16:18 1059

La sfârşit şi început de an, experţi de toate felurile se grăbesc să se facă remarcaţi cu prognoze. Poate fi amuzantă comparaţia între ce au spus ei la început şi ce s-a întâmplat până la urmă peste an, dar aceasta nu este cea mai bună cale de a privi spre viitor, scrie Bloomberg Businessweek.

Philip Tetlock, expert în decizii politice, a realizat în 2005 un studiu în care a analizat 82.000 de prognoze făcute pe parcursul a 25 de ani de 300 de economişti de top. Analiza a dovedit că proiecţiile nu erau mai precise decât ghicitul la întâmplare şi, mai rău, că cu cât economistul este mai faimos, cu atât proiecţia este mai imprecisă.

De aceea, pentru o imagine cât de cât clară a viitorului, ar trebui căutate moduri de interpretare a semnelor care deja apar. Iată câteva dintre multele posibile seme, toate ferm ancorate în realitate:

Restaurantele noi. Nimic nu indică revenirea mai puternic decât apetitul pentru mâncăruri rafinate şi un pic mai scumpe. Dacă un călător nu reuşeşte să obţină rapid rezervare la un restaurant scump în oraşe precum Mumbai, Calgary, Sao Paulo, Varşovia şi Sydney (şi nu numai), acesta este un semn bun.

Ocuparea hotelurilor cu multe stele. Creşterea ratei de ocupare la hotelurile de top reprezintă, de asemenea, un semn bun, care arată revenirea călătorilor corporatişti. Ei se întâlnesc aici pentru conferinţe sau pentru a discuta afaceri.

Creşterea cererii pentru locuinţe vechi şi investiţii recreaţionale. Turbulenţele economice perturbă de obicei pieţele tradiţionale de locuinţe care au mai avut proprietari, de vehicule recreaţionale sau yahturi, iar în vremuri de criză cheltuielile pentru astfel de achiziţii ating niveluri cu mult sub maximele din anii de boom. Acest indicator ajută la formarea unei imagini destul de clare despre cum îşi văd oamenii viitorul, cât de mult sunt ei dispuşi să-şi deschidă portofelele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO