Business Internaţional

Vraja se risipeşte: Membrele grupului 16+1 sunt din ce în ce mai dezamăgite de promisiunile de investiţii ale Chinei

Vraja se risipeşte: Membrele grupului 16+1 sunt din ce...

Autor: Catalina Apostoiu

22.10.2018, 00:00 239

Eforturile Chinei de a pătrunde în Europa de Est se lovesc  de dezamăgirea resimţită de ţările din această regiune în ceea ce priveşte materializarea promisiunilor de investiţii făcute de această ţară şi de condiţiile ataşate investiţiilor respective, scrie Bloomberg. Aşa-numitul cadru 16+1 a fost creat de China ca mijloc de a-şi adânci amprenta în Europa de Est. Membrele acestuia, 11 ţări UE plus cinci state din Balcani, au văzut în forumul anual o cale de a atrage investiţii chineze în infrastructură pentru a-şi impulsiona economiile. Însă multe din statele respective sunt dezamăgite de lipsa de investiţii din China, potrivit unor surse familiare cu forumul. Acestea sunt de asemenea nemulţumite de preferinţa Beijingului pentru credite, mai degrabă decât cash, şi recunosc acum că sunt disponibile condiţii mai bune în cadrul UE. Unele dintre proiectele materializate cu ajutor chinez au atras atenţie nedorită.

„Sentimentul de nemulţumire cu privire la întreaga schemă s-a intensificat în ultima vreme“, spune Jan Weidenfeld, de la Mercator Institute for China Studies din Berlin. Condiţiile ataşate proiectelor sunt văzute de membrele 16+1 ca fiind similare cu cele oferite statelor africane, ceea ce înseamnă că unele ţări „chiar se simt insultate“. „Pachetul nu este pe cât de atractiv ar vrea China să se creadă.“

Relaţiile comerciale şi de investiţii dintre China şi Europa Centrală şi de Est s-au îmbunătăţit în ultimul deceniu, însă creşterea «nu a atins valorile declarate şi nu s-a ridicat la înălţimea aşteptărilor» unor ţări“, se arată într-un raport Erste. Formatul 16+1 a fost unul controversat de la bun început, din 2012. În cadrul acestuia este organizat un summit anual, în care liderilor statelor membre li se oferă şansa de a purta discuţii bilateral cu premierul chinez. Focusul este pe proiecte incluse în iniţiativa noului drum al mătăsii.

De la bun început, oficialii UE s-au temut că totul este o încercare a Chinei de divizare a Europei, parte a practicii „divizează şi stăpâneşte“. La nivel european, Germania este cel mai vocal critic al 16Ă1. Dintre ţările membre, Polonia se dovedeşte cea mai sceptică, în timp ce Ungaria rămâne ataşată de China, spun surse din interiorul forumului. Ineficienţa şi intervenţia statului se numără printre celelalte plângeri formulate de ţările membre.

În pofida dezamăgirii resimţite, este puţin probabil ca formatul 16+1 să fie abandonat, a declarat oficialul unei ţări membre. Ţările încă văd valoare în garantarea unei audienţe anuale cu premierul chinez şi consideră că 16+1 le creşte profilul în provinciile bogate în investiţii ale Chinei, un avantaj deosebit de important pentru ţările mai mici ale forumului. „Nu este vorba de o divizare a Europei“, arată Wang Yiwei, profesor în cadrul universităţii Renmin din Beijing. „Ţările din estul şi centrul Europei sunt cetăţeni de rang secund în Europa chiar dacă aderă la UE, iar acum acestea privesc către est“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO