Business Internaţional

Votul irlandez impulsioneaza valutele est-europene

22.10.2002, 00:00 9

Valutele est-europene s-au apreciat, in contextul optimismului generat de Irlanda, care a ratificat tratatul de la Nisa privind largirea Uniunii Europene catre est. Votul de sambata inlatura unul dintre cele mai mari obstacole in calea integrarii Poloniei, Cehiei, Ungariei si a altor sapte state care au fost invitate sa adere la UE in 2004. Zlotul polonez a crescut cu 0,8 procente, la valoarea de 4,017 pentru un euro, iar coroana ceheasca s-a apreciat cu 1,1 procente, cotatia inceputului de saptamana fiind de 30,23 coroane pentru un euro.
"S-a declansat o cursa agresiva de cumparare a zlotului", afirma Robert Kesicki, seful departamentului de tranzactii valutare la Kredyt Bank SA in Varsovia. "Se pare ca nimic nu mai conteaza in afara votului irlandezilor".
Compania maghiara de conserve si produse alimentare Globus Rt. si compania ceha de telefonie mobila Eurotel estimeaza scaderea costurilor de operare si fluidizarea fluxurilor financiare odata cu intrarea pe piata unica europeana, cu 450 milioane de consumatori.
"Integrarea celor zece tari poate fi considerata acum o certitudine si convergenta preturilor poate incepe pe piata actiunilor si obligatiunilor", apreciaza Barnabas Horvath, care administreaza pachete de actiuni si obligatiuni in valoare de 100 miliarde de forinti (396 milioane dolari) in cadrul K&H Investment Fund in Budapesta.
Pentru integrarea in Uniunea Europeana, statele candidate trebuie sa adopte reglementarile UE, sa-si adapteze sistemele legislative si economice la tendintele vestice. Acest lucru va determina, in opinia analistilor, cresterea interesului investitorilor straini, scaderea inflatiei si a ratelor dobanzii, precum si micsorarea deficitelor bugetare.
Stabilitatea care insoteste statutul de tara membra a Uniunii va creea "un mediu de afaceri mai bun pentru noi si ne va ajuta sa realizam planuri realiste pe termen lung", a spus Terrence Valeski, presedintele Eurotel, cea mai mare companie de telefonie mobila din Cehia.
Obligatiunile s-au apreciat deja. Diferenta dintre randamentul eurobondurilor poloneze cu scadenta in 2012 si cel al obligatiunilor germane de stat cu aceeasi scadenta s-a micsorat cu 11 puncte de baza (un punct de baza reprezinta 0,01 dintr-un punct procentual), la valoarea de 95, in ultimele trei luni. Spread-ul (diferenta intre randamentul obligatiunilor nationale si randamentul eurobligatiunilor de referinta) eurobondurilor maghiare cu maturitatea in 2011 s-a micsorat cu 3 puncte de baza, pana la 49.
Bancile care opereaza in Europa de Est, precum Erste Bank, OTP Bank, sau Pekao (a doua banca poloneza) sunt printre companiile a caror actiuni au cotat cel mai bine la bursa in ultimul an si vor inregistra cresteri ale profitului intrucat, in opinia analistilor, companiile care ofera servicii financiare vor fi printre cele care beneficiaza cel mai mult de efectele pozitive ale extinderii UE.
OTP a crescut cu 35%, conform calculelor in dolari, devenind cea mai performanta a doua companie din compozitia indicelui bursier maghiar BUX, care a crescut cu 8 procente, fiind pe locul sapte in lume in clasamentul performantei indicilor bursieri.
Actiunile bancii poloneze Pekao au crescut cu 13 procente (in dolari) in ultimele trei luni, in vreme ce indicele WIG20 a scazut cu 10%. Indicele bursei din Praga, PX-50 a crescut cu 25% in dolari, inregistrand a treia performanta mondiala, in special datorita cresterii de 86% a actiunilor Komercni Banka AS (a treia banca din Cehia, dupa dimensiunea activelor).
Comparativ, indicele compozit Nasdaq a scazut cu 34% in acest an.
"Performanta pietelor bursiere central-europene sugereaza o revenire semnificativa impulsionata de votul irlandez", a spus Dwyfor Evans, economist in cadrul Bank of America Securities, in Londra.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO