Business Internaţional

Volvo a obtinut 2 miliarde de dolari din vanzarea unor actiuni Scania

08.03.2004, 00:00 60



Grupul suedez Volvo, al doilea mare producator de autocamioane din lume dupa DaimlerChrysler, a confirmat vineri ca a vandut o parte din actiunile detinute la Scania, acestea fiind preluate de Deutsche Bank pentru aproximativ 15 miliarde de coroane suedeze (1,99 miliarde de dolari).



Tranzactia a vizat 63,7 milioane de titluri, reprezentand 5,8% din actiunile cu drept de vot si 31,8% din capitalul Scania.



Compania suedeza a vandut actiunile la un pret de 235 coroane suedeze fiecare, sub pretul mediu la care a cumparat aceste actiuni, de 264 coroane, scrie Financial Times. Cu toate acestea, reprezentantii companiei au afirmat ca daca ar fi luate in calcul dividendele obtinute pentru aceste actiuni, Volvo poate considera ca nu a iesit in pierdere.



Volvo trebuie sa vanda actiunile pe care le detine la celalalt producator pana la 23 aprilie, termen stabilit de autoritatile antitrust din cadrul Uniunii Europene.



Producatorul suedez a cumparat aceste titluri in 1999, in cadrul unui proiect prin care intentiona sa fuzioneze cu compania Scania. Valoarea tranzactiei s-ar fi ridicat la 6,9 miliarde de dolari, insa proiectul a fost blocat de Comisia Europeana, care a argumentat ca un astfel de acord ar incalca regulamentul privind regimul concurentei.



Volvo mai detine 27,3 milioane de actiuni Scania, reprezentand 24,8% din drepturile de vot si 13,7% din capitalul companiei.



Purtatorul de cuvant al Volvo, Marten Wikforss, a declarat ca termenul limita de 23 aprilie este in continuare valabil, dar a adaugat ca Volvo a convenit cu Deutsche Bank sa nu lanseze aceste actiuni pe piata, in urmatoarele 90 de zile. Leif Johansson, directorul executiv al companiei, a explicat ca este posibila o vanzare directa catre unul sau mai multi cumparatori. De altfel, surse apropiate companiei au declarat ca Volvo este pe punctul de a incheia un acord privind vanzarea acestor titluri.



Grupul german Volkswagen, care detine deja 34% din capitalul Scania, a anuntat ca nu este interesat sa isi majoreze participatia. Unul dintre potentialii cumparatori este firma suedeza de investitii Investor, compania de tip holding detinuta de familia Wallenberg. Aceasta are deja 20,4% din actiunile Scania cu drept de vot si a vandut, recent, o parte din active pentru a obtine lichiditati.



Conducerea companiei Volvo a anuntat ca, in cazul in care nu va reusi sa vanda restul actiunilor Scania, acestea vor fi transferate in cadrul unei noi societati denumite Ainax, dupa care Volvo va distribui titlurile Ainax intre actionarii sai.



La inceputul lunii trecute, Volvo i-a dezamagit pe investitori prin profiturile inferioare previziunilor. Pentru ultimul trimestru din 2003, Volvo anuntase un profit neimpozitat de 1,6 miliarde de coroane (216,4 milioane de dolari), fata de nivelul de 1,8 miliarde de coroane anticipat de analisti si de rezultatul de 737 milioane de coroane consemnat in trimestrul patru din 2002. Compania, pentru care SUA este a doua mare piata, dupa Europa, a indicat ca rezultatele financiare au suferit impactul deprecierii dolarului si al cheltuielilor exceptionale. Marja sa operationala s-a dublat fata de anul trecut la 3,6%, dar analistii asteptasera un nivel de 4,1%.
anca.stoicescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO