Business Internaţional

Volumul reeditat "Mein Kampf" al lui Hitler are comenzi record, ce depăşesc de aproape patru ori tirajul ediţiei

Volumul reeditat "Mein Kampf" al lui Hitler are comenzi...

Autor: Bianca Dorobanţu

10.01.2016, 17:25 283

Cererea pentru prima ediţie a volumului "Mein Kampf" ce a fost tipărită într-o versiune adnotată în Germania după moartea lui Adolf Hitler i-a luat prin surprindere pe editorii proiectului, întrucât numărul comenzilor primite de aceştia este de aproape patru ori mai mare decât tirajul cărţii.

Această carte politică în două volume, scrisă de Adolf Hitler între anii 1924 şi 1926, care acuză existenţa unei conspiraţii evreieşti la scară planetară, este considerată unul dintre principalele instrumente ale propagandei naziste, informează Reuters. 

Germanii au lansat o versiune reeditată de 2.000 de pagini a cărţii scrisă de Adolf Hitler, care cuprinde explicaţii şi comentarii pe marginea textului iniţial. Aceasta este prima ediţie republicată a cărţii de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, scrie Financial Times.

Insitutul de Istorie Contemporană din Munchen anunţă republicarea cărţii lui Hitler, cu 3.500 de adnotări, la care s-a lucrat timp de trei ani de către istorici.

 Drepturile de autor vor fi de domeniu public, începând cu anul 2016, odată cu împlinirea a 70 de ani de la moartea lui Adolf Hitler.

 „Abordarea adoptată de istoricii Institutului încearcă să <<imunizeze>> cititorii cu o tulpină slăbită a fascismului”, spune Andreas Wirsching, directorul Institutului. El adaugă că această ediţie este o provocare şi îşi propune să ofere o perspectivăn critică asupra relatărilor lui Hitler.

Un document oferit drept mostră jurnaliştilor arată, de exemplu, cum dintr-o pagină de text scris de Hitler, sunt adăugate şase astfel de adnotări. Cea mai scurtă oferă doar anumite date despre ultimul rege al Bavariei, iar cea mai lungă ajunge până la cinci propoziţii despre „Republica de la Weimar”.

Părerile sunt împărţite în ce priveşte apariţia noului „Mein Kampf”. În timp ce Yad Vashem, Memorialul Victimelor Holocaustului cu sediul la Ierulaslim aşteaptă ediţia comentată a cărţii, liderii comunităţii evreieşti din Germania sunt consternaţi de atenţia pe care o primeşte aceasta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO