Business Internaţional

Volkswagen: Impactul financiar al scandalului de coruptie va fi limitat

12.07.2005, 19:55 30

Impactul financiar imediat al unui scandal financiar aparut la Volkswagen va fi limitat, a declarat directorul executiv al companiei, Bernd Pischetsrieder, publicatiei Bild.

"Se pare ca daunele vor fi sub forma unei sume de sase cifre", a spus oficialul in cursul unui interviu.

Pischetsrieder a negat ca VW a incercat sa mituiasca membri ai consiliului de munca al grupului, pentru obtinerea de favoruri, calificand acuzatiile drept "absurde", dar a recunoscut ca este posibil ca anumite costuri de calatorie sa nu fi fost corect contabilizate.

"Acest incident ne-a demonstrat ca trebuie sa intarim controlul", a spus oficialul, care s-a angajat ca vinovatii sa fie pedepsiti, iar nevinovatii protejati.

In prezent, justitia germana investigheaza daca Helmuth Schuster si Klaus-Joachim Gebauer, ambii membri ai departamentului de personal al grupului, sunt vinovati de frauda.

Cei doi coopereaza cu procuratura in acest caz.

Potrivit informatiilor prezentate de televiziunea germana de stat ARD, Schuster a actionat ca negociator-sef in discutiile cu politicieni indieni din statul Andhra Pradesh, in privinta construirii unei noi fabrici de automobile.

In luna ianuarie, Schuster a informat guvernul local ca VW a luat o decizie favorabila, pentru a solicita apoi plata a 2 milioane de euro catre o firma din New Delhi, Vashishta Wahan, sau, pe scurt, VW.

Volkswagen nu detine insa o participatie la aceasta firma.

Ministrul industriei al statului indian, Botsa Satyanarayana, a aranjat plata, despre care a confirmat televiziunii ARD ca nu reprezinta mita, fara ca Volkswagen sa prezinte un contract scris sau un memorandum de intelegere. Incidentele au condus la demisia presedintelui consiliului de munca al VW, Klaus Volkert, si a lui Peter Hartz.

Hartz, conducatorul Departamentului de Personal al celui mai mare producator auto din Europa, Volkswagen, si-a depus vinerea trecuta demisia, spunand ca a facut acest gest pentru a salva reputatia companiei. Hartz a facut parte din consiliul de conducere al companiei inca din octombrie 1993. El era, de asemenea, responsabil de afacerile din America de Sud si Africa de Sud, precum si de relatia cu guvernul german.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO