Business Internaţional

Vladimir Putin, cu camasa peste costum

23.10.2003, 00:00 38

In momentul in care liderii din regiunea Asia-Pacific au zambit in fata camerelor la inceputul acestei saptamani, acestia purtau articole de vestimentatie a caror valoare depasea cu mult veniturile obisnuite ale majoritatii locuitorilor tarilor pe care acestia le reprezinta.
Liderii au purtat camasi tailandeze din matase, special croite in timpul discutiilor din cadrul forumului pentru Cooperare Economica in regiunea Asia-Pacific (APEC), discutii purtate in interiorul Samakhom Throne Hall.
Camasile respective, a caror valoare a fost evaluata la aproximativ 2.200 de dolari fiecare, au fost facute de tesatorii si croitorii dintr-un sat din nord-estul Tailandei, cea mai saraca regiune din aceasta tara. Camasile arata ca vestimentatia traditionala a mandarilor chinezi, cu gulere inalte, maneci lungi si culori variate, cum ar fi purpuriu, verde si albastru. Pe acestea sunt imprimate imagini reprezentand diverse flori si animale.
Unui grup de cinci persoane ii ia o luna intreaga sa creeze trei metri din acest material special.
Majoritatea locuitorilor Tailandei nu si-ar permite sa-si cumpere o astfel de camasa nici daca ar munci un an intreg economisind fiecare banut, venitul mediu anual fiind in aceasta tara echivalentul a 1.960 de dolari. Aceeasi situatie este si in Filipine, China, Rusia si Peru, membre ale aceleiasi regiuni.
Altii ar trebui sa investeasa chiar mai mult pentru a obtine o astfel de camasa.
Un indonezian ar trebui sa munceasca trei ani. Un cetatean al Noii Guinee ar trebui sa munceasca peste patru ani, iar un vietnamez, care castiga aproximativ 35 de dolari pe luna, ar trebui sa munceasca mai mult de cinci ani.
Cei mai bogati cetateni ai natiunilor APEC, americanii si japonezii, ar  trebui sa munceasca mai mult de trei saptamani.
Numai cativa dintre liderii APEC nu pareau sa se simta in largul lor in aceste camasi, majoritatea parand relaxati in momentul intrarii in hall.
"Da, ma simt foarte bine imbracat in acest fel," a declarat prim ministrul australian John Howard.
Presedintele american George W. Bush isi compara camasa cu cea a unui alt lider, analizandu-i foarte atent manecile.
Se pare insa ca cineva a uitat sa-i spuna presedintelui rus Vladimir Putin ca nu trebuie sa poarte acest articol special peste camasa si cravata.
Pentru ca nu a stiut acest lucru, Putin nu si-a putut incheia nasturele de sus al camasii tailandeze, parand oarecum lipsit de respect si sifonat in timp ce pasea pe treptele acoperite de covoare rosii ale hall-ului, astfel incat cei care au urmarit intrunirea la televizor s-au distrat de minune.
Presedintele perunez Alejandro Toledo, care s-a imbracat corect, a declarat ca acest gen de camasa nu este numai confortabila, ci reprezinta in acelasi timp o adevarata lectie pentru intreaga lume.
"Cred ca este un simbol al globalizarii, al combinatiei necesare dintre modernitate, dezvoltare tehnologica si pastrarea propriei identitati culturale," a declarat acesta. catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO