Business Internaţional

Visul oligarhilor rusi de a domina industria siderurgica mondiala a fost spulberat de recesiune

Visul oligarhilor rusi de a domina industria siderurgica mondiala a fost spulberat de recesiune

Alexei Mordasov are o avere estimata de revista americana Forbes la 4,3 miliarde de dolari (FOTO: Reuters)

11.10.2009, 23:30 108

Severstal, cel mai mare producator de otel din Rusia, si-arputea vinde o parte din otelariile din America pe care le-aachizitionat in schimbul a aproape 4 miliarde de dolari sau sasolicite protectie impotriva falimentului pentru acestea, adeclarat Dmitri Smolin, analist in cadrul Uralsib FinancialCorp.

Datoriile restante ale Severstal si ale rivalului Evraz Groupaproape ca s-au triplat dupa ce companiile si-au intensificatachizitiile incepand cu 2006, in timp ce costul finantariidatoriilor a crescut in Rusia cu aproximativ 50%, scrieBloomberg.

"Achizitiile realizate de producatorii rusi de otel in StateleUnite au esuat", a declarat Dan Yakub, analist in cadrul Citigroup."Managementul dorea un business global, insa a supraestimatpotentialul pietei americane si a subestimat amploarea declinuluipreturilor".

Goana dupa active a inceput in 2004

Desi rusii au inceput sa cumpere otelarii americane in 2004,odata cu achizitia de catre Severstal a Rouge Steel, crestereapreturilor la otel inregistrata doi ani mai tarziu a fost cea carea alimentat un avant al achizitiilor, care au totalizat 18 miliardede dolari, conform Moody's Investors Service. Desi economiile sipreturile au scazut din mai 2008, Evraz, Severstal si NovolipetskSteel au continuat sa faca achizitii. In schimb, preturile auscazut si mai mult, stergand pana la 70% din valoarea activelorcelor trei companii, conform bancii VTB Group.

Cererea de otel din partea producatorilor auto si a companiilorde constructii s-a prabusit pe fondul crizei economice mondiale,preturile la otel scazand in America de Nord cu pana la doua treimide la varful atins in mai 2008. Fabricile cu costuri mai reduse dinChina s-au extins in conditiile in care centrele siderurgice dinState, Japonia si Europa si-au redus productia. In august,productia de otel din Statele Unite a inregistrat o scadere de 40%fata de anul anterior, in timp ce productia Chinei a urcat cu 22%,conform datelor World Steel Association.

Proprietarul Severstal, Alexei Mordasov, 44 de ani, aachizitionat o participatie in cadrul producatorului italianLucchini, inainte de a cumpara compania din domeniul minerituluiaurifer Celtic Resources. Pana in ianuarie 2007, in contextul incare banci precum Credit Suisse Group avertizau in legatura cuderivatele riscante pe credit, Mordasov declara ca este in cautarede achizitii la nivel mondial. In 2008, in timp ce piata creditelorse prabusea, Severstal incheia inca patru achizitii de active dinsectoarele siderurgic si minier.

"Nu am idee cat costa acum aceste active in conditiile in careexista probabil putin cumparatori interesati", a declaratJean-Louis Tauvy, din cadrul Atria Advisors. "Sunt probabil pasive,mai degraba decat active pentru Severstal. Activele Evraz au ocalitate mai buna, dar valoreaza mult mai putin decat atunci candau fost cumparate".

Evraz, partial detinuta de Roman Abramovici, a achizitionatClaymont Steel Holdings in 2007 si a cheltuit 2,4 miliarde dedolari pe activele canadiene ale Ipsco in iunie 2008.

Magnatii miliardari din domeniul otelului, desi manati deambitii personale, au cumparat si operatiuni din America de Nord siEuropa pentru a scapa de taxele antidumping si cotele de import peotelul pe care-l transportau de la fabrici.

Lucrau cu marje de profit mari

In plus, accesul la electricitatea din Rusia cu costul la otreime din costul energiei din Europa Occidentala, dublat demateriile prime si forta de munca mai ieftine, insemna caproducatorii rusi de otel aveau marje de profit de doua ori maimari decat ale rivalilor lor straini, simtindu-se impulsionati sainvesteasca.

"Era normal ca producatorii rusi de otel sa caute tinte pestehotare", a declarat Aivaras Abromavicius, din cadrul East Capitaldin Moscova. "Privind in urma, bineinteles, se pare ca ar fi fostmult mai intelept din partea lor sa plateasca dividendeactionarilor sau sa foloseasca banii pentru a rambursa o parte dincredite".

Atat Evraz, cat si Severstal ar putea fi nevoite sa incerce saobtina modificari ale acordurilor incheiate cu creditorii, se arataintr-un raport al S&P. "Usoara revenire a pietei ar putea sa nufie suficienta pentru a sprijini actualele ratinguri".

Cele doua companii au redus cu cel putin 2,6 miliarde de dolarivaloarea activelor achizitionate in strainatate.

"Producatorii rusi de otel ar putea realiza noi operatiuni dewritedown (reducere a valorii contabile a activelor n. red.) lasfarsitul anului", a declarat Alex Herbert, analist in cadrulS&P din Londra.

Investitii pe termen lung

Severstal isi va continua operatiunile din America de Nord, "unadintre cele mai importante piete pe termen lung din lume pentruotel", se arata intr-o declaratie a companiei. Oficialii grupuluiau refuzat sa comenteze cu privire la vanzari de active sauviabilitatea operatiunilor sale americane.

"Consideram achizitiile pe care le-am realizat in America deNord drept un succes real", a declarat Pavel Tatyanin,vicepresedinte pe operatiuni internationale in cadrul Evraz. "Amcumparat active avand legatura cu infrastructura, care-si vorreveni printre primele". Evraz nu intentioneaza sa vanda acesteoperatiuni, a declarat Tatyanin. Pe masura ce declinul economic setempereaza, preturile incep sa creasca si cererea revine, presiuneaasupra producatorilor in sensul reducerii valorii activelor arputea scadea.

"Ar fi o conceptie gresita sa spui ca expansiunea in StateleUnite a esuat", a declarat Gregory Mason, fost CEO al SeverstalAmerica de Nord. Altii spun ca visurile de expansiune au fostspulberate.

"Severstal va trebui sa-si dezvaluie strategia privitoare lafabricile sale din SUA", a declarat Smolin.

Oficialii Severstal International au declarat ca doua din celecinci otelarii din Statele Unite nu opereaza si ca vor pastra numaicele mai eficiente unitati.

Evraz a vandut proiectul Cape Lambert din Australia in august.Compania Novolipetsk din Lipetsk, Rusia, a renuntat in noiembrie lapreluarea pentru 3,5 miliarde $ a John Maneely, iar TMK, cel maimare producator de tevi din otel, a redus capacitatea fabriciloramericane achizitionate anul trecut la o treime in prima jumatate aacestui an.

Achizitii rusesti inEuropa si America de Nord

2006

  • Severstal preia controlul integral asupra producatoruluibritanic de cabluri Carrington Wire.
  • In octombrie, compania rusa isi asigura o participatie decontrol in cadrul grupului italian Lucchini.
  • Evraz isi insuseste fabrica de otel Oregon Steel Mill pentru2,3 mld. dolari.

2007

  • Severstal mai cumpara 9% din pachetul de actiuni al companieiLucchini.

2008

  • Severstal preia fabrica de otel Sparrows Point din statulamerican Maryland si grupul siderurgic american Esmark.
  • Rusii de la Severstal preiau fabrica de otel WCI din statulOhio, redenumita ulterior Severstal Warren, dar si producatorulamerican de carbuni PBS Coals.
  • Evraz preia controlul asupra otelariei Claymont Steel Holdingsdin statul american Delaware.
  • Alaturi de producatorul rus de tevi din otel TMK, Evrazachizitioneaza in iunie unul dintre cele mai mari grupuri de pepiata de tubulatura din otel din America de Nord, IPSCO.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO