Business Internaţional

Visa: target de 10 mld. dolari la NYSE

12.11.2007, 19:32 9

Visa, cea mai mare retea de carduri de credit din lume, si-a anuntat public intentia de a se lista la bursa, informeaza presa internationala. Compania a prezentat vineri documentele necesare listarii catre Comisia Americana pentru Bursa si Valori Mobiliare in cadrul uneia dintre cele mai asteptate oferte publice initiale, ale carei venituri sunt estimate la 10 miliarde de dolari (6,81 miliarde de euro).
Visa a declarat ca intentioneaza sa foloseasca suma obtinuta in urma tranzactiei pentru finantarea unui program de expansiune si a unui cont escrow (document, obligatiune sau angajament scris, cedat catre un tert, sa fie pastrat pana la intrunirea unui set de conditii, dupa care este acordat beneficiarului). Visa a anuntat oferta publica la cateva zile de la incheierea unei intelegeri cu rivalii de la American Express, in urma careia compania va plati suma de 2,25 mld. dolari (1,53 mld.euro) pentru stingerea unui litigiu inceput acum trei ani, in legatura cu incalcarea standardelor de concurenta.
Atat Visa, cat si MasterCard s-au confruntat in ultimul timp cu procese antitrust, fiind acuzate de fixarea preturilor si incalcarea legilor concurentiale. In urma listarii la bursa din mai 2006, valoarea actiunilor MasterCard a crescut de peste patru ori, oferta publica initiala insumand 2,4 mld. dolari (1,63 mld. euro).
Visa, care este de doua ori mai mare decat MasterCard, a incheiat anul trecut 44 de miliarde de tranzactii, cu o valoare totala de 3.200 mld. dolari (2.200 mld. euro), iar in primele noua luni ale lui 2007 a inregistrat venituri de 3,7 miliarde de dolari (2,52 mld. euro). Grupul Braclays si JP Morgan Chase sunt principalii beneficiari de pe urma acestei listari, urmati indeaproape de Bank of America, Citigroup si Wells Fargo.
Coordonatorii ofertei publice Visa vor fi Bank of America Securities, Citi, Goldman Sachs&Co, HSBC Securities USA, JP Morgan, Merrill Lynch&Co, UBS Investment Bank si Wachovia Securities.
Documentele au mai dezvaluit ca Joseph Saunders,CEO la Visa in ultimele sase luni, a primit anul acesta bonusuri in valoare de 10,2 mil. dolari (6,95 mil. euro), aditional salariului de 950.000 dolari (650.000 euro). Analistii asteapta listarea Visa cel tarziu la inceputul lui 2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO