Business Internaţional

„Virusul nu mai există din punct de vedere clinic”: Experţii în sănătate nu pot ajunge la un consens în ceea ce priveşte starea actuală a coronavirusului

„Virusul nu mai există din punct de vedere clinic”:...

Autor: Eduard Ivanovici

06.06.2020, 12:21 1770

Dr. Alberto Zangrillo, şeful unităţii de terapie intensivă din cadrul spitalului San Raffaele din Milano, Lombardia (epicentrul epidemiei de coronavirus în Italia) a stârnit un val de controverse după ce a declarat zilele trecute că virusul începe să îşi piardă din efecte, potrivit CNBC.

Zangrillo, cunoscut drept doctorul personal al fostului prim-ministrului Silvio Berlusconi, a declarat că virusul începe să slăbească şi „în realitate, din punct de vedere clinic, virusul nu mai există”.

„Mostrele prelevate în ultimele 10 zile arată o încărcătură virală care, în termeni cantitativi, era absolut infinitezimală prin comparaţie cu cele prelevate în urmă cu o lună sau două”, a spus Zangrillo.

Declaraţiile au fost aspru comentate de Franco Locatelli, şeful Consiliului pentru Sănătate din Italia.

„Nu pot exprima decât surprindere şi o absolută nedumerire vis-a-vis de afirmaţiile făcute de profesorul Zangrillo. Nu trebuie decât să ne uităm la numărul de infecţii zilnice care oferă dovezi cu privire la circulaţia virusului în Italia”, a declarat Locatelli.

Controversele vin într-un moment delicat pentru Italia, primul epicentru al epidemiei în Europa. Până acum, ţara a raportat 233.197 de cazuri cu coronavirus şi 33.475 de decese. La nivel global, au murit peste 375.000 de oameni din cauza COVID-19, raportându-se aproximativ 6,2 milioane de infecţii.

Experţi vs. experţi

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat luni că virusul nu a devenit brusc mai puţin letal. „Virusul încă este mortal”, a declarat Michael Ryan, directorul executiv al programului pentru situaţii de urgenţă din cadrul OMS.

„Trebuie să fim extrem de precauţi şi să nu creăm ideea că, deodată, virusul a decis din proprie iniţiativă să fie mai puţin patogen.”

Totuşi, Zangrillo nu este singurul doctor care crede că efectele virusului încep să slăbească.

Matteo Bassetti, directorul clinicii de boli infecţioase din cadrul spitalului San Martino din Genova împărtăşeşte o opinie similară: „Virusul poate fi diferit în prezent. Puterea pe care a avut-o în urmă cu două luni nu mai este astăzi aceeaşi”.

„Momentan, coronavirusul circulă mai puţin ca înainte, ceea ce înseamnă că încărcătura virală care circulă de-a lungul populaţiei a scăzut, acesta fiind efectul restricţiilor impuse de carantină şi măsurilor actuale, precum purtarea măştilor şi distanţarea socială.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO