Business Internaţional

Vine vremea schimbărilor pentru pieţele financiare odată cu sfârşitul banilor ieftini

Vine vremea schimbărilor pentru pieţele financiare...

Autor: Bogdan Cojocaru

20.08.2018, 00:05 18070

Luaţi de vârtejul banilor foarte ieftini, investitorii se întreabă deja de câţiva ani cum vor reacţiona pieţele lumii când  băncile centrale nu vor mai fi atât de ge­neroase. Cum fluxul de lichiditate este pe cale să se retragă, investitorii au la dispoziţie câteva luni pentru a se ajusta. 

Cele patru mari bănci centrale ale lumii - Rezerva Federală din SUA, Banca Centrală Europeană, Banca Ja­po­niei şi Banca An­gliei - au pom­pat în eco­nomia mondială aproxi­mativ 13 bi­lioa­ne de dolari începând cu anul de criză 2009, extinzându-şi puternic propriile bilanţuri de active financiare, scrie Reuters. În timp ce pieţele au ajuns, propulsate de aceşti bani ieftini, la înălţimi ameţitoare, mareea riscă să se retragă până la sfârşitul anului. Pentru prima dată din 2011 încoace, este de aşteptat ca în 2019 băncile centrale să absoarbă de pe pieţe mai mulţi bani decât pompează.

BCE va opri achiziţiile supli­men­tare de obligaţiuni la sfârşitul acestui an, iar, în timp ce îşi reduce bilanţul de aproape un an, banca centrală ame­ri­cană va accelera ritmul din octombrie, extrăgând 50 de miliarde de dolari pe lună de pe pieţe. Obligaţiunile în valoare de 470 de miliarde de dolari vor ieşi din bilanţ anul viitor.

După aproape un deceniu de tipărire de bani şi de rate de dobândă zero, schimbările de pe pieţe vor fi remarcabile.

Steve Donze, stra­teg la Pictet Asset Mana­ge­ment, estimează că anul viitor vor fi eli­minate 100 miliarde de dolari din lichiditatea globală.

Băncile centrale vor trece de la a genera 500 de miliarde de dolari pe an „la zero până la sfârşitul anului 2018, apoi anul viitor va fi negativ ... un punct de cotitură clar“, a explicat el. „Asta face ca 2019 să fie un an periculos pentru activele financiare.“

Torentul de lichiditate al băncilor centrale a penetrat fiecare colţişor al pieţelor, da la vinuri şi artă la imobiliare, obligaţiuni junk şi pieţe emergente.

Lichiditatea băncilor centrale a dus preţurile obligaţiunilor multor state atât de sus încât yieldurile au devenit negative. De asemenea, banii ieftini au întreţinut o ascensiune de zece ani a burselor de acţiuni.

Pe pieţe apar deja crăpături, iar criza turcească şi conflictul comercial dintre SUA şi China creează şi mai mult stres. Acţiunile de pe pieţele emergente au picat cu 20% din ianuarie. Yieldurile au început să urce. Până acum rezultatele financiare solide ale companiilor au sprijinit Wall Street-ul, însă anumiţi indicatori arată nelinişte.

În ceea ce priveşte acţiunile, Pictet a calculat că o injecţie de lichiditate de 1.000 de miliarde de dolari de la cele cinci mari bănci centrale - inclusiv Banca Populară Chineză - corespunde unei creşteri cu 20 de puncte a indicelui global MSCI şi unei căderi de dimensiuni similare în cazul retragerii aceleiaşi sume . Presupunând o pierdere netă de lichidităţi de 100 miliarde dolari în 2019, indicele ar trebui să se retragă uşor.

Sunil Krishnan, strategy la Aviva Investors, nu anunţă încă finalul ascensiunii pieţelor de acţiuni, însă îndeamnă la prudenţă.

„Trebuie să trecem printr-o perioadă de ajustare a sentimentului şi a termenilor de evaluare la o realitate mai complexă atunci când nu mai avem nici redresarea economică, nici banii ieftini“, a spus el. „Investitorii va trebui să se adapteze la această situaţie în următoarele câteva luni“.

Pieţele emergente se bazează mai mult pe lichiditate, în special cele precum Turcia şi Africa de Sud, care depind de capitalul străin. Dintre ţările dezvoltate, în special Italia a beneficiat foarte mult de stimulentele BCE, ceea ce înseamnă că pe pieţele de obligaţiuni bombardate în trecut de investitori ar trebui să se simtă mai multă durere.

Potrivit firmei de consultanţă CrossBorder Capital, 90% din băncile centrale au în prezent politici mai stricte, în frunte cu Fed, care a majorat dobânda de politică monetară deja de şapte ori. Ratele au crescut şi în această lună în Marea Britanie, în timp ce şi pieţele emergente în general îşi înăspresc politicile.

Aceasta a incetinit creşterea lichiditatii globale la 2,1% pe o baza anualizată de trei luni de la 20% în urma cu un an, a calculat CrossBorder Capital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO