Business Internaţional

Vine iarna nemulţumirii în Europa. Crăciunul va fi mai scump, facturile la energie sunt la mila iernii, iar inflaţia ar putea scoate oamenii în stradă pentru a cere salarii mai mari

La începutul lunii ianuarie, Electricite de France va opri aproape o treime din producţia de energie nucleară din Franţa.

La începutul lunii ianuarie, Electricite de France va opri aproape o treime din producţia de energie nucleară din Franţa.

Autor: Bogdan Cojocaru

20.12.2021, 23:00 413

Mai multe state europene au înăsprit sau iau în con­siderare înăsprirea res­tricţiilor pentru înce­tinirea noului val de COVID chiar în ajunul sărbătorilor de iarnă.

Olanda este prima ţară din UE care reintră în lockdown naţional. Staţiunile de schi din Alpi, din Italia şi Austria, s-au pregătit totuşi de oaspeţi, cu toate că se pot aştepta la ce-i mai rău după ce febra zăpezii trece. Însă banii turiştilor sunt importanţi deoarece pentru afacerile de acolo anul trecut a fost un dezastru.

În Europa de Est se scumpesc toate, mai ales mâncarea, care are o pondere mare în cheltuielile de consum. Mesele de Crăciun şi revelion vor fi pentru mulţi mai sărace. Iar pentru cei care ţin totuşi la tradiţii, a pregăti mâncare ca pe vremuri înseamnă mai puţină distracţie anul viitor.

Peste toate acestea se întinde spectrul unei crize a energiei, cu rezerve de gaze în depozite încă insuficiente pentru ca Europa să aibă o iarnă liniştită. Iar primul val de îngheţ serios este pe drum.

Facturile la energie se măresc peste tot pe continent, cu un pas mai mare decât cel al inflaţiei, aducând tot mai aproape spectrul nevoii majorărilor salariale. Protestele celor nemulţumiţi de restricţiile antipandemiei se pot transforma în marşuri pentru mai mulţi bani. În Europa s-ar putea instala o iarnă a nemulţumirii.

UE ar trebui să se aştepte la penurii de energie pe măsură ce frigul se instalează, mărind cererea când oferta nu poate ţine pasul şi trimiţând preţurile în sus, scrie Bloomberg. Problema este acutizată de vântul slab în zonele cu turbine eoliene, de întreruperi în furnizarea de energie produsă de centrale nucleare franceze şi de restricţiile de export de gaze naturale aplicate de Rusia. Cu mai puţină energie nucleară şi eoliană, producătorii trebuie să folosească mai multe gaze naturale, iar Rusia este cel mai mare furnizor pentru statele UE.

Preţurile gazelor au explodat cu 600% anul acesta. Depozitele de gaze sunt pline în proporţie de doar 60%. Pe bursele din Franţa, preţul electricităţii a atins cel mai ridicat nivel din 2009, iar pe cele din Germania a con­semnat un record  absolut. Energia scumpă hrăneşte inflaţia. Şi piaţa energiei a ajuns la cheremul iernii. Iar restul lunii decembrie se anunţă mai rece decât ar fi normal.

În Europa de Est, unde veniturile sunt mai mici decât în Occident, inflaţia este o chestiune mai specială. Hungary Today, un site cu articole de presă despre situaţia din Ungaria, scrie că  din cauza penuriei de produse din Asia şi a problemelor din transportul mărfurilor pe mare, ungurii se pot aştepta la timpi de livrare mai mari pentru comezi şi la produse mai scumpe în sezonul Crăciunului.

Efectele negative ale întreruperilor de pe lanţurile de aprovizionare din timpul anului ajung acum la consumatorul final. Un rezultat este că ungurul care pleacă la cumpărături ar trebui să se aştepte să găsească pe rafturile magazinelor o gamă mai mică de produse şi o calitate mai slabă a acestora. Problema priveşte mai ales electronicele şi electro­casnicele.

Retailerii maghiari recomandă cum­părarea de produse care sunt deja în Ungaria sau în depozitele din UE. Iar cine cumpără

n-ar trebui să se mire dacă preţurile sunt cu 30% mai mari. Crăciunul de anul acesta va fi cu siguranţă mai scump. Ce se întâmplă în Ungaria este valabil şi pentru celelalte economii emergente din Europa de est.

În Polonia, cele mai recente date arată că inflaţia anuală a depăşit în noiembrie aşteptările, atingând 7,8%, de la 6,8% în luna anterioară. Transportul s-a scumpit cel mai mult, cu 24%. Costurile cu întreţinerea gospodăriei, apa, electricitatea şi gazele au urcat cu 11%. Serviciile restaurantelor şi hotelurilor au crescut cu 8%.

Bloomberg are un reportaj din România unde arată că anul acesta vor fi tăiaţi mai puţini porci de Ignat din cauza preţurilor mai mari ale animalelor. Preţurile au crescut şi cu 50%. Guvernele din cele mai multe state acţionează contra scumpirilor prin reduceri de taxe, plafonări ale preţurilor, de cele mai multe ori la carburanţi şi energie sau, ca în cazul Franţei, prin alocaţii de inflaţie.

 În Europa de est se pune accent şi pe creşterea salariilor, dar guvernele pot ajusta uşor doar salariile minime pe economie şi pe cele ale angajaţilor din sectorul public. Reimpunerea unor restricţii pentru împiedicarea răspândirii noului val al pandemiei a provocat proteste de amploare în ţări precum Germania şi Austria.

Cum ritmul inflaţiei îl depăşeşte în multe cazuri pe cel al majorărilor salariale, protestele s-ar putea transforma uşor în marşuri pentru venituri mai mari. Şi nici turiştii veniţi la schi nu vor avea parte de distracţie în condiţii normale. În staţiunile alpine austriece vor fi interzisele tradiţionalele petreceri apres ski până târziu în noapte.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO