Business Internaţional

Vă vine să daţi cu banii în stânga şi-n dreapta? Tendinţa se cheamă „revenge spending“, un efect al pandemiei. În Europa, fenomenul este deja vizibil în unele sectoare care sugerează că o revenire în forţă a activităţii economice va duce la un val de cheltuieli pe mese în oraş, călătorii şi divertisment

Vă vine să daţi cu banii în stânga şi-n dreapta?...

Autor: Catalina Apostoiu

13.06.2021, 17:39 1575

Constructorul italian de supermaşini Lamborghini a anunţat că şi-a vândut aproape întreaga producţie pe acest an în condiţiile în care temperarea pandemiei împinge oamenii să cheltuiască liber după luni întregi petrecute închişi în case, scrie Bloomberg.

Odată cu redeschiderea multor părţi din economie, este de aşteptat ca oamenii să compenseze timpul pierdut cheltuind liber pe experienţe pierdute în ultimele 15 luni.

Unii, cei neafectaţi de pierderea locului de muncă, au reuşit să economisească mai mult ca niciodată pe perioada pandemiei, iar încă şi mai mulţi şi-au văzut cheltuielile lunare scăzând. Mulţi experţi pun această scădere pe seama lipsei de oportunităţi. Iar odată cu revenirea oportunităţilor vor reveni şi cheltuielile. În forţă.

La mai mult de un an după ce coronavirusul a dat vieţile oamenilor peste cap, americanii se pregătesc să revină la o vară „normală“, plină de călătorii, concerte şi shopping, notează CNBC. Analiştii financiari anticipează o explozie a cheltuielilor în retail şi servicii drept rezultat.

Bineînţeles, nu toată lumea inten­ţio­nează să dea cu banii în această vară, iar mulţi americani sunt în continuare şomeri. Însă finanţele multor oameni s-au îmbunătăţit chiar com­parativ cu vre­murile de dinaintea pandemiei.

Va exista un surplus de bani disponibili în lunile următoare, iar mulţi americani de-abia aşteaptă să-i cheltuiască.

În Europa, fenomenul este deja vizibil în unele sectoare, potrivit BlackRock, care sugerează că o revenire în forţă a activităţii economice va duce la un val de cheltuieli pe mese în oraş, călătorii şi divertisment.

Nick Nelson, strateg în cadrul UBS, arată că economii în exces de aproximativ 700 miliarde de euro urmează a fi „descătuşate“ la nivelul Europei şi Marii Britanii.

Cel mai mare administrator de active din lume remarcă de asemenea că cererea de articole de lux a urcat deja puternic încă din primul trimestru al acestui an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO