Business Internaţional

Viktor Orban: Toate ţările europene luptă pentru investiţii chinezeşti chiar dacă nu toate recunosc acest lucru

Potrivit lui Viktor Orban, Europa nu trebuie să se izoleze pentru că astfel va pier­de oportunitatea de a se dezvolta, iar acest lucru nu trebuie să se întâmple, mai ales acum, când are în faţă pro­vocări istorice la care nu poate face faţă dacă nu are aliaţi puternici. Foto: Hepta

Potrivit lui Viktor Orban, Europa nu trebuie să se izoleze pentru că astfel va pier­de oportunitatea de a se dezvolta, iar acest lucru nu trebuie să se întâmple, mai ales acum, când are în faţă pro­vocări istorice la care nu poate face faţă dacă nu are aliaţi puternici. Foto: Hepta

Autor: Catalina Apostoiu

30.11.2017, 00:04 232

Summitul de două zile 16+1 la care au participat premierul chinez Li Keqiang şi liderii Europei Centrale şi de Est a scos în evidenţă ambiţiile Bei­jingului de a-şi extinde influenţa în re­­giune şi pofta europenilor, mai ales a celor săraci, pentru inves­ti­ţiile Chinei, mai ales în infra­struc­­tură.

Pentru eforturile de a da Chi­­nei o imagine de bine­fă­că­tor a ieşit cel mai mult în evi­­den­­ţă pre­­­mie­rul maghiar Viktor Or­ban.

Orban, care a găzduit summitul, a declarat că toate ţările europene sunt angajate într-o „competiţie dură“ pentru investiţii chinezeşti, chiar dacă nu toate recunosc acest lucru. „Poziţia competitivă a Ungariei privind relaţiile cu China este deobsebit de solidă“, a declarat acesta.

Potrivit lui Orban, Europa nu trebuie să se izoleze pentru că astfel va pier­de oportunitatea de a se dezvolta, iar acest lucru nu trebuie să se întâmple, mai ales acum, când are în faţă pro­vocări istorice la care nu poate face faţă dacă nu are aliaţi puternici. „Noi, cele 16 ţări, am fost mereu deschise, şi am dori să rămânem astfel. Noi, cele 16, am considerat dintotdeauna coope­ra­rea cu China drept o oportunitate majoră.“

În opinia premierului ungar, inves­tiţiile europene ar fi „insufi­cien­te“ pentru ca grupul celor 16 ţări să-şi poată realiza potenţialul.

„Din acest motiv, ne bucurăm de faptul că, ca parte a noii ordini economice mon­di­ale, China percepe această regiune drept una la al cărei progres şi dez­vol­tare vrea să participe.“

Regiunea central-euro­pea­nă are un potenţial enorm, dar are nevoie de resurse tehno­lo­gice şi financiare din afară pentru dezvoltare deoarece cele euro­­pene nu mai sunt suficiente, a spus politicianul maghiar.

„Suntem la începutul unei pe­rioa­de în care dezvoltarea în conti­nuare a Europei va depinde de implicarea la nivel tehnologic şi financiar a Estului. Formatul 16+1 serveşte nu numai intereselor Chinei şi nu numai ale celor 16 ţări central şi est-europene: de succesul acestei cooperări va beneficia întreaga Europă, dar şi UE“, a declarat Orban.

Cu privire la iniţiativa One Belt One Road a Chinei, premierul ungar a declarat că aceasta este una dintre noile configurări ale globalizării.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO