Business Internaţional

Viktor Orban îşi caută cu disperare inamici

Agresivitatea războinică despre care premierul ungar Viktor Orban spune că este conceptul taberei sale a devenit o realitate mult prea evidentă în Ucraina. AFP/Mediafax Foto

Agresivitatea războinică despre care premierul ungar Viktor Orban spune că este conceptul taberei sale a devenit o realitate mult prea evidentă în Ucraina. AFP/Mediafax Foto

Autor: Bogdan Cojocaru

02.02.2014, 19:49 1609

Mobilizarea promisă de premierul Ungariei Viktor Orban în toamna anului trecut este în plină desfăşurare, iar cei patru ani de retorică beligerantă converg spre o adevărată „bătălie“, una sub forma alegerilor generale.

Guvernul nu vrea să reducă tensiunea şi caută să identifice cât mai mulţi inamici posibil, se arată într-un editorial publicat de Budapest Business Journal.

Viaţa în Ungaria, în statele vecine şi în ţările prietene este influenţată de realităţi diferite. Preşedintele SUA Barack Obama cere sfârşitul politicilor partizane ridicole din cel mai ineficient congres din istoria ţării care au dus deja la închiderea parţială a guvernului.

Pentru SUA, cea mai mare provocare este opoziţia politică obtuză care a făcut din obstrucţionism o misiune de viaţă. Între timp, agresivitatea războinică de­s­pre care Orban spune că este conceptul ta­be­rei sale a devenit o realitate mult prea evi­dentă în Ucraina, unde atitudinea autoritară a forţelor politice guvernatoare este contrată cu proteste în­delungate şi violente. Pe măsură ce eve­nimentele evo­luează, probabilitatea declan­şării unui război civil creşte.

Însă, de vreme ce scopul arsenalului verbal al lui Orbal este limitat la a-şi ţine trupele motivate în vremuri de conflict, el nu a reuşit până în prezent să-şi construiască un model de discurs potrivit pentru timp de pace. Nu este de mirare că el şi-a consumat timpul de guvernare adunând duşmani, cu cât mai mulţi cu atât mai bine, chiar dacă nu era motiv de ostilitate. Astfel, „axa“ forţelor care şi-au făcut o prioritate din a conspira îm­potriva Ungariei include agenţiile de rating, băncile, orga­nizaţiile financiare interna­ţionale, Bruxel­lesul, Washingtonul, politici­enii plecaţi în străinătate, opoziţia locală şi toţi cei loiali şi apropiaţi forţelor externe.

Faptul că aceste părţi rareori au vrut să facă lucrurile de care sunt acuzate, cum ar fi forţarea introducerii unor noi taxe, tăierea ajutoarelor sociale sau împotrivirea faţă de planurile guvernului de a reduce tarifele la utilităţi publice, nu a deranjat pe nimeni. În aceste condiţii, nu este de mirare că ali­men­tarea paranoiei este tema centrală a cam­pa­niei electorale, principalul mesaj fiind „Priviţi la tot ceea ce v-am dat. Dacă toţi ceilalţi câş­tigă, toate acestea vă vor fi luate“. De cealaltă parte, opoziţia politică încă nu a transmis potenţialilor susţinători un mesaj la care să adere, deoarece promisiunea ei de pace este învinsă lejer de voinţa de a se pregăti de răz­boi contra duşmanilor reali sau imaginari. De ce ar schimba cineva formula câştigătoare?

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 03.02.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO