Business Internaţional

Viktor Orban: „A întreba Ungaria pe cine susţine este cu siguranţă o întrebare de tip comunist“

Viktor Orban, prim-ministrul Ungariei

Viktor Orban, prim-ministrul Ungariei

Autor: Daniela Stoican

24.11.2014, 00:04 972
Preşedintele rus Vladimir Putin a lăudat Ungaria ca fiind unul dintre cei mai „importanţi parteneri ai Rusiei“ şi şi-a reînnoit susţinerea pentru planurile comune ale celor două ţări, în timp ce premierul ungar Viktor Orban, portretizat de presa occidentală ca un admirator al lui Putin, susţine că ar fi „comunist“ să i se ceară Ungariei să aleagă o tabără în condiţiile în care ţara trebuie să-şi urmărească în primul rând propriile interese.

„Împărtăşim atitudinea liderilor maghiari privind dezvoltarea unui dialog constructiv şi dezvoltarea unor proiecte comune foarte importante de investiţii“, a declarat Putin, citat de Reuters, la o ceremonie de la Kremlin unde noul ambasador al Ungariei la Moscova şi-a prezentat scrisorile de acreditare.

Ungaria a semnat anul acesta un acord în valoare de 10 miliarde de euro cu Rusia pentru extinderea singurei centrale nucleare a ţării şi s-a angajat să construiască porţiunea maghiară din gazoductul rusesc South-Stream în pofida opoziţiei Bruxellesului. De asemenea, Ungaria a întrerupt fluxul inversat de gaze către Ucraina, care îi permitea acestei ţări să se alimenteze cu gaze după ce Rusia a încetat să-i mai vândă combustibil din cauza neplăţii datoriilor.

„A întreba Ungaria pe cine susţine este cu siguranţă o întrebare de tip comunist“, a afirmat Orban la o întâlnire de la Budapesta a etnicilor maghiari care trăiesc în străinătate. El a explicat că Ungaria trebuie să-şi susţină proprile interese economice  şi că „nu este în interesul nostru să aibă loc evenimente în Europa care să ducă la tăierea resurselor“.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO