Business Internaţional

„Vid moral“ în vreme de pandemie: constructorii auto germani ţin cu dinţii de dividende şi cluburile de fotbal engleze de salarii

„Vid moral“ în vreme de pandemie: constructorii auto...

Autor: Catalina Apostoiu

06.04.2020, 00:05 1080

Producători europeni printre care Volkswagen, BMW şi Daimler sunt acuzaţi că înfăţişează „faţa urâtă a capitalismului“ intenţionând să acorde investitorilor dividende de 7,5 miliarde de euro în timp ce depind de fonduri publice pentru plata a peste 200.000 de angajaţi, scrie Financial Times.

Partenerul de coaliţie al Angelei Merkel, SPD, i-a criticat pe cei mai mari trei constructori auto ai Germaniei şi furnizorul de componente auto Continental pentru planul de a plăti dividende pentru profiturile realizate înainte de criza coronavirusului.

Companiile germane au inclus zeci de mii de angajaţi în schema Kurzarbeit, în care Agenţia Federală de Ocupare a forţei de muncă suportă până la 67% din salariile munci­torilor intraţi în şomaj tehnic.

Dietmar Bartsch, şeful facţiunii Die Linke din opoziţie,i-a cerut guvernului să „protejeze contribuabilii de «inge­ni­ozitatea» directorilor de companii“. „Dacă firmele lis­tate vor să profite de forme de ajutor de stat, plata divi­dendelor trebuie oprită, iar plata de bonusuri către membrii boardurilor trebuie anulată imediat“, a declarat acesta.

Şefii Volkswagen, BMW şi Daimler au avut o discuţie de criză cu cancelarul german Angela Merkel în această săptămână privitoare la modul în care producţia poate fi reluată, potrivit Reuters. S-a convenit că este necesar un acord la nivel de UE privitor la reluarea producţiei.

Ca semn al aceluiaşi vid moral, jucătorii englezi de fotbal nu vor să accepe reduceri semnificative ale plăţilor în con­diţiile în care cluburile ţării încearcă să găsească o soluţie pentru criza în creştere de lichiditate cauzată de pandemia de coronavirus, scrie Financial Times.

Premier League şi Liga Engleză de Fotbal sunt în discuţii cu Asociaţia Jucătorilor Profesionişti de Fotbal (PFA) despre cum pot fi împărţite pierderile ce vor fi înregistrate pe perioada suspendării evenimentelor sportive.

Ligile şi cluburile vor ca jucătorii să accepte reduceri temporare de salarii în condiţiile în care jocurile sunt amânate până în luna mai cel mai devreme. Însă PFA a respins până acum astfel de reduceri. Cele două părţi resimt presiuni în creştere să găsească o soluţie, politicienii atacând acţiunile unor echipe din Premier League.

Echipele respective au declarat că vor să utilizeze schema guvernamentală pentru finanţarea salariilor celor care nu joacă fără să fi convenit mai întâi reduceri de salarii cu jucătorii cu salarii mari.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO