Business Internaţional

Victorie multiplă pentru Facebook: Compania lui Mark Zuckerberg câştigă două procese antitrust. Capitalizarea de piaţă a gigantului depăşeşte în premieră pragul de 1.000 mld. dolari

Mark Zuckerberg, CEO-ul Facebook

Mark Zuckerberg, CEO-ul Facebook

Autor: Eduard Ivanovici

29.06.2021, 13:24 254

Într-o lovitură majoră oferită autorităţilor americane care vor să limiteze puterea Big Tech-ului, o instanţă federală a respins două procese lansate împotriva Facebook de către Comisia Federală de Comerţ (FTC) şi o coaliţie de procurori generali, transmite The Guardian.

Guvernul SUA şi 48 de state şi districte au dat în judecată Facebook în decembrie 2020, acuzând compania că a abuzat de puterea pe care o deţine pentru a-şi strivi pe rând competitorii. Totodată, autorităţile au cerut în tribunal un ordin permanent care ar forţa gigantul să se separe de Instagram şi WhatsApp.

Însă luni, judecătorul James Boasberg a decis că procesele au fost „insuficiente din punct de vedere legal” şi nu au prezentat suficiente dovezi pentru a arăta că Facebook reprezintă un monopol. Decizia respinge plângerea, nu cazul, ceea ce înseamnă că FTC poate lansa în viitor o nouă plângere.

„Aceste acuzaţii – care nu prezintă nicio cifră cu privire la cota de piaţă a Facebook din ultimii 10 ani – eşuează în ceea ce priveşte demonstrarea plauzibilă a faptului că Facebook deţine putere de piaţă”, a declarat Boasberg.

FTC susţine că Facebook a adoptat o „strategie sistematică” de a-şi elimina competiţia, inclusiv achiziţionarea unor rivali precum Instagram în 2012 şi WhatsApp în 2014.

În urma deciziei judecătorului, capitalizarea bursieră a Facebook a crescut pentru prima dată la 1.000 de miliarde de dolari. Astfel, grupul condus de Mark Zuckerberg a devenit a cincea firmă americană care a atins un astfel de prag, primele patru fiind Apple, Microsoft, Amazon şi Alphabet – compania-mamă a Google.

Facebook şi dus la capăt oferta publică iniţială (IPO) în mai 2012, debutând pe bursă cu o valoare de piaţă de 104 miliarde de dolari.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO