Business Internaţional

Vicepresedintele bancii centrale a Rusiei a fost asasinat

15.09.2006, 18:52 45

Andrei Kozlov, vicepresedinte al bancii centrale a Rusiei, 41 de ani, a murit in spital miercuri noapte dupa ce a fost impuscat in cap si gat de doua persoane inarmate in fata unui stadion din Moscova, scrie Bloomberg.
Asasinatul pare sa fie unul la comanda. Soferul sau Alexander Semionov a fost ucis in timpul atacului, iar Kozlov a fost dus de urgenta la spital, insa nu a putut fi salvat, scrie Bloomberg.
Kozlov era casatorit si avea trei copii, conform datelor puse la dispozitie de autoritatile ruse. Procurorul general leaga asasinatul de activitatea lui Kozlov in cadrul bancii nationale.
Kozlov, care a condus lupta bancii centrale impotriva coruptiei din industria bancara rusa, a jucat un rol crucial in fortarea unor masuri menite a reglementa sistemul financiar al Rusiei, care a fost pe punctul de a se prabusi dupa ce guvernul a intrat in incapacitate de plata a unei datorii de 40 de miliarde de dolari in 1998.
Kozlov a coordonat eforturile de inchidere a mai multor banci pentru incalcarea legislatiei din domeniul bancar in special prin activitati de spalare de bani. Doua cazuri importante au fost legate de retragerea licentei bancii Sodbiznesbank in 2004 si Neftyanoi in acest an, insa banca centrala a retras licente aproape saptamanal in 2006, arata agentia rusa Novosti.
Alte schimbari majore introduse de Kozlov au inclus adoptarea unei legi privitoare la asigurarea depozitelor bancare, masuri mai drastice de supraveghere si o legislatie mai severa in ceea ce priveste activitatile de spalare de bani.
Rusia are peste 1.000 de banci mici care sunt controlate de anumite grupuri de interese.
"Exista oameni in Rusia care nu doresc sistemul transparent si rational pe care Kozlov il crea", a declarat Richard Hainsworth, CEO al firmei RusRating din Moscova.
"Kozlov a fost un om foarte curajos si onest", declara si ministrul rus de finante, Alexei Kudrin.
Andrei Kozlov a inceput sa lucreze in cadrul bancii centrale a Uniunii Sovietice in 1989 in pozitia de economist, ramanand in cadrul bancii dupa ce aceasta a devenit Banca Rusiei in anul 1991. In anul 1997 a devenit vicepresedinte al bancii, iar in anul 1999 a parasit aceasta pozitie pentru a lucra pentru companii private printre care si Russian Standard Bank. In aprilie 2002, Kozlov s-a intors la conducerea bancii centrale.
Oficialii bancii centrale au declarat ca "Kozlov a avut o contributie uriasa la reformarea sistemului bancar al tarii, sporindu-i eficienta, transparenta si stabilitatea".
"Kozlov credea cu tarie in reformarea pietelor financiare ruse", declara Levan Zolotarev, vicepresedinte in cadrul Russian Standard, care-l cunostea pe Kozlov de aproximativ 20 de ani, studiind impreuna la Institutul Financiar din Moscova.
Zolotarev a lucrat cu Kozlov la elaborarea unor amendamente la legea falimentului. Proiectul de lege va fi discutat in Parlament in aceasta toamna.
"Fara indoiala, Kozlov i-a deranjat pe multi in eforturile sale de a curata sistemul bancar rus", declara Timothy Ash, managing director in cadrul bancii Bear Stearns. "Atacul va fi probabil considerat drept un atac direct la regimul lui Putin, Kozlov fiind un om apropiat presedintelui, foarte influent in cadrul administratiei", adauga el.
Vladislav Reznik, presedinte al Comitetului financiar din cadrul Camerei inferioare a Parlamentului, a declarat ca atacul asupra lui Kozlov se aseamana cu asasinatele la comanda care au fost inregistrate in Rusia in timpul anilor '90. "Credeam ca astfel de cazuri sunt de domeniul trecutului. Acest atac demonstreaza insa contrariul", declara Reznik.
Reznik il considera pe Kozlov un coleg si prieten apropiat. "L-au asasinat pentru ca retragea autorizatiile bancilor. Este ingrozitor faptul ca astfel de atacuri mai au loc si astazi in Rusia. Guvernul trebuie sa-i gaseasca pe criminali." Reknik a refuzat sa speculeze in legatura cu posibilii criminali. Alti bancheri, oameni de afaceri si politicieni s-au declarat socati, scrie CNN.
"Este o veste ingrozitoare", a declarat Anatoli Aksov, membru al Consiliului National Bancar al Rusiei. "Nu poate exista decat un sigur motiv: a fost ucis din cauza actiunilor sale indreptate impotriva organizatiilor implicate in activitati ilegale", arata Aksov.
"Datorita lui Kozlov, sistemul nostru financiar este mai puternic. Kozlov a fost cel mai dinamic membru al bancii centrale a Rusiei."
Asemeni lui Aksov, Alexander Sokin, ce conduce Asociatia Rusa a Industrialistilor si Intreprinzatorilor, crede ca moartea lui Kozlov este direct legata de activitatea sa.
"Este o veste socanta. L-am intalnit cu cateva zile in urma la o conferinta", arata Sokin. "Este exact ca la inceputul anilor '90, cand se obisnuia ca problemele de afaceri sa fie rezolvate prin asasinate. Acesta este primul caz de acest gen din ultimii multi, multi ani", a declarat Sokin. "Comunitatea financiara si de afaceri va reactiona. Kozlov era o persoana foarte importanta pentru guvern. Cred ca criminalii nu vor fi greu de gasit", a adaugat Sokin.
De la prabusirea Uniunii Sovietice in 1991, Moscova a asistat la mai multe asasinate la comanda legate de lumea afacerilor si finantelor.
"Suntem readusi in anii '90, iar acest lucru spune foarte multe despre statul de drept", arata Jochen Wermuth, fondator al Wermuth Asset Management.
Omul american de afaceri Paul Tatum a fost ucis in anul 1996 in timp ce acesta si cei doi bodyguarzi ai sai intrau in statia de metrou Kievskaia din centrul Moscovei. Tatum era angajat intr-o lupta de durata pentru castigarea controlului asupra Radisson Slavianskaia Hotel aflat langa statia de metrou, anunta The Moscow Times la acea vreme.
Paul Klebnikov, editorul revistei Forbes in Rusia, a fost ucis in iulie 2004 in Moscova. Klebnikov, in varsta de 41 de ani, realizase o analiza a companiilor ruse si scrisese o biografie in 2001 a omului de afaceri Boris Berezovski.
"Ne asteptam ca Putin sa faca din rezolvarea acestui caz o prioritate absoluta", a declarat Ash din cadrul Bear Stearns. "Un eventual esec in prinderea criminalilor ar trimite un semnal altora ca intimidarea oficialilor guvernamentali reprezinta din nou o optiune", arata acesta.
Asasinarea lui Kozlov reprezinta cel mai important caz inregistrat in capitala dupa ce Anatoli Chubais, CEO al monopolului rus din domeniul electricitatii, a scapat nevatamat dintr-o incercare de asasinat in martie 2005. In cazul altui atac asupra unui inalt oficial din sectorul bancar, s-a tras in 1997 asupra lui Serghei Dubinin, pe atunci bancher central.
Mihail Grisankov, membru al Camerei inferioare a Parlamentului, declara ca asasinatul reprezinta o sfidare la adresa statului, iar pedepsirea criminalilor reprezinta o "chestiune de onoare" pentru Rusia.

Cariera lui Andrei Kozlov
A inceput sa lucreze in cadrul bancii centrale a Uniunii Sovietice in 1989 ca economist
A ramas in cadrul bancii centrale cand aceasta a devenit Banca Rusiei in 1991
A devenit vicepresedinte al bancii centrale in 1997
A parasit aceasta pozitie in 1999 pentru a lucra pentru companii private ca Russian Standard Bank; s-a intors la banca centrala in aprilie 2002
A condus lupta bancii centrale impotriva coruptiei din sectorul bancar rus
A implementat o serie de reforme, printre care introducerea unei legi a asigurarii depozitelor, intarirea supravegherii, inasprirea legislatiei legate de actiunile de spalare de bani
A retras autorizatiile bancilor implicate in activitati ilegale

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO