Business Internaţional

Viaţa post-Covid a devenit brusc mai scumpă în Europa de Est. O ştire din Ungaria: „Pâinea, laptele, ouăle, carnea, băuturile răcoritoare, apa minerală - toate se vor scumpi“

Jucătorii din sectorul ospitalităţii se aşteaptă ca polonezii să ia cu asalt terasele şi restaurantele după o jumătate de an de restricţii, însă, se întreabă Money.pl, „nu vor avea ei şi un şoc pe meniu?“

Jucătorii din sectorul ospitalităţii se aşteaptă ca polonezii să ia cu asalt terasele şi restaurantele după o jumătate de an de restricţii, însă, se întreabă Money.pl, „nu vor avea ei şi un şoc pe meniu?“

Autor: Bogdan Cojocaru

29.05.2021, 19:45 30411

Producătorii industriali şi de mâncare se confruntă cu creşteri de preţuri fără precedent, sectorul hotelurilor, puburilor şi restau­rantelor trebuie să recupereze ce a pierdut în criză, iar cotaţiile petrolului tot urcă de un an. Viaţa în era post-Covid devine mai scumpă în Europa de est. O mulţumire ar putea avea cetăţenii ţărilor ale căror monede se întăresc: le va fi mai uşor cu cheltuielile dacă îşi fac cumpărăturile la vecini sau reuşesc să-şi facă vacanţa în străinătate.  Cehii sunt unii dintre aceşti fericiţi.

Altfel, berea cehească, mândria lor naţională, este deja vândută mai scump în unele dintre pub-urile şi restaurantele ţării. Altele preferă să mai aştepte pentru a nu-şi descuraja clienţii abia ieşiţi, cu chef de distracţie, din amorţeala carantinei. Însă consensul în presa cehă este că majorările de preţuri vor deveni generalizate. Şi hotelurile îşi scumpesc serviciile, la fel şi cosmeticienii, maseurii şi frizerii. Agenţii comerciali nu doar că trebuie să recupereze pierderile din criză, ci şi să ţină pasul cu inflaţia în accelerare.

„Ne aşteptăm ca preţurile să urce cu 5-10%“, spune V·clav St·rek, preşedintele Asociaţiei Hotelurilor şi Restaurantelor din Cehia. Un tuns se va scumpi în medie cu 8%, în parte din cauza creşterii costurilor cu igiena şi dezinfectanţii. Combustibilii au luat-o deja puternic în sus, cu 16% în ritm anualizat în aprilie, când preţurile alcoolului şi ţigărilor au crescut cu 13%. Şi unele alimente s-au scumpit. Pentru un kilogram de mere cehii dau în plus 6 coroane (23 de cenţi, kilogramul costând echivalentul a 1,5 euro).

Făina este, de asemenea, mai scumpă, însă s-a ieftinit carnea de porc. Costurile cu materialele de construcţii sunt, în medie, cu 35% mai mari. Meşterii tâmplari spun că n-au mai văzut niciodată astfel de creşteri ale preţurilor materiei prime.

Electricienii, zugravii şi mecanicii vor fi cu 5-20% mai scumpi. Pe de altă parte, coroana, moneda cehă, este cea mai puternică din regiune, apreciindu-se spre exemplu, cu 6% faţă de zlot în ultimul an. Expats.cz sugerează astfel cehilor că pot cumpăra mâncare mai ieftină în Polonia, unde alimentele nu s-au scumpit atât de mult, că îşi pot face plinul la maşină în Ungaria şi Croaţia şi că se pot duce în vacanţă în foarte ieftina Bulgarie. Dar nici în aceste ţări situaţia nu este mai roz. Scumpirile din sectorul hotelurilor, barurilor şi restaurantelor pare să fie ceva generalizat în regiune. În Ungaria, Portfolio se aşteaptă la o scumpire de 15-20% a serviciilor din turism. Tot acolo, una dintre cele mai mari asociaţii ale constructorilor de locuinţe a cerut ajutor de la guvern din cauza exploziei preţurilor materialelor de construcţii. De obicei, costurile suplimentare sunt suportate de constructor dacă acestea apar după încheierea contractului. Portfolio a remarcat că lumea a fost cuprinsă de o „frenezie a cherestelei“.

Tot în Ungaria, preţurile la poarta fermei au urcat cu 13% în primul trimestru. Metropol.hu scrie că acum costă mai mult în special fructele şi legumele şi, spre exemplu, preţul pătrunjelului s-a dublat în doar o lună. Acest lucru se datorează faptului că primele luni de primăvară au fost deosebit de reci, iar fermierii au fost obligaţi să cheltuiască mai mult cu încălzirea serelor. Index.hu îi avertizează pe maghiari, citând diverşi analişti, să se aştepte la scumpiri ale mâcării fără precedent. Ouăle, spre exemplu, ar putea ajunge cu 20% mai scumpe în contextul în care fermierii plătesc mai mult pe nutreţ, iar Ungaria încă n-a adus sub control gripa aviară. Agrarszektor.hu scrie despre scumpiri „brutale“ ale uleiului.

„Pâinea, laptele, ouăle, carnea, băuturile răcoritoare, apa minerală - toate se vor scumpi“, titrează g7.hu. Contrar tendinţelor, benzina şi motorina s-au ieftinit mulţumită unei aprecieri „spectaculoase“ a forintului, notează infostart.hu.

Aprecierea poate fi pusă în context cu declaraţiile unui oficial al băncii centrale care a spus că instituţia sa ar putea majora în curând dobânzile pentru a stăvili inflaţia. Însă analiştii se aşteaptă ca pe termen lung combustibilii să devină şi ei mai scumpi. În Polonia, preţurile benzinei şi motorinei sunt stabile, dar costă mai mult GPL-ul. Însă preţurile energiei electrice, care reflectă în parte costurile emisiilor de CO2, stabileşte noi recorduri. Utilităţile s-au scumpit, în general, şi ele.  Specialiştii spun că trendul este unul de durată. Money.pl notează că preţurile mâncărurilor de pe meniurile restaurantelor s-ar putea duce în sus cu până la 20% în comparaţie cu nivelurile de dinainte de pandemie. Jucătorii din sector se aşteaptă ca polonezii să ia cu asalt terasele şi restaurantele după o jumătate de an de restricţii, însă, se întreabă Money.pl, „nu vor avea şi un şoc pe meniu?“ O porţie de paste carbonara, la un anumit restaurant, costa în urmă cu doi ani 24 de zloţi. Când restaurantul s-a redeschis, luna aceasta, aceeaşi porţie costa 35 de zloţi (7,8 euro). Reprezentanţi ai sectorului spun că multe restaurante, care nu au primit ajutor de la guvern, n-au supravieţuit pandemiei. Altele ies din criză cu datorii imense.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO