Business Internaţional

Viaţa în Grecia: oamenii vânează bancomatele

Viaţa în Grecia: oamenii vânează bancomatele

Autor: Cristina Roşca

30.06.2015, 00:05 1870
„Sunt cozi peste tot. Oamenii vâ­nează bancomatele. Când află că unul a fost alimentat cu bani în doar câteva minute se creează o coadă. Oficial se ştie că băncile vor fi deschise după referendum, însă oficialii bancari spun off the record că până nu se va ajunge la un acord, de orice natură, nu vor deschide porţile băncilor pentru că se tem de un colaps“, a descris, pentru ZF, situaţia din Grecia Lazaros Beltsios, jurnalist la televiziunea Star Channel.

Grecia fierbe sub presiunea datoriilor şi a unui default iminent, oamenii stau la coadă la bancomate, la supermarket şi chiar la benzinărie. În contextul în care guvernul de la Atena a limitat retragerile de bani de la bancomate la 60 de euro pe zi, panica s-a instaurat pe străzile din Grecia.

Ieri dimineaţă, singura banca din Grecia care îşi alimentase bancomatele era Piraeus, însă şi celelate bănci mari erau aşteptate să facă acelaşi lucru.

„Se discută ca o parte din birourile bancare să se deschidă pentru pensionari ca aceştia să poată veni la ghişeu să îşi ia pensia. Mulţi nu folosesc cardul şi bancomatul, astfel că este nevoie pentru ei de birouri bancare.“

Lazaros spune că sunt cozi şi la benzinării, oamenii temându-se că odată cu restricţiile de capital şi cu posibilitatea intrării statului în incapacitate de plată (default), vor urma probleme pentru companiile locale. „Cel mai mare benzinar a anunţat că are suficient carburant pentru următoarea perioadă. Com­pania a încercat să calmeze populaţia, dar cozile au persistat.” Situaţia este similară la supermarketuri unde oamenii îşi umplu coşurile pentru a face provizii de viitor. „Rafturile se golesc văzând cu ochii.”

Jurnalistul grec adaugă că situaţia actuală îşi pune deja amprenta şi asupra tursimului. Astfel, săptămâna trecută în peninsula Peloponez turiştii germani veniseră în vacanţă. Mulţi îşi aveau aici parcate ambarcaţiunile. Peste weekend, când situaţia s-a înrăutăţit şi autorităţile elene nu au ajuns la un acord cu oficialii din zona euro, turiştii şi-au scurtat vacanţa şi au plecat acasă. „În contextul actual, vor fi turişti care îşi vor anula vacanţele.“ În Grecia, turismul contribuie cu circa 18% la PIB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO