Business Internaţional

Viata de CEO devine tot mai grea

28.05.2007, 14:57 16

Posibilitatea ca un director executiv cu performante slabe sa fie concediat a fost de doua ori mai mare anul trecut decat in urma cu zece ani, potrivit unui studiu care a examinat rezultatele directorilor executivi.
Aproximativ unul din trei executivi care a plecat anul trecut din cadrul companiei a fost fie concediat, fie fortat sa plece din cauza performantelor slabe in postul de conducere, arata studiul realizat de firma de consultanta in management Booz Allen Hamilton. In 1996, raportul a fost de unul din sapte executivi, scrie International Herald Tribune.
Chiar daca studiul concluzioneaza ca performantele per ansamblu ale executivilor au atins punctul culminant anul trecut, actionarii si consiliile de conducere ale companiilor continua sa isi tina executivii "sub papuc".
"Am atins un punct de varf, si ne asteptam ca performanta directorilor executivi sa ramana la acest nivel, cu greu atins de restul angajatilor", spune Steven Wheleer, consultant la Booz Allen Hamilton care a contribuit la realizarea studiului.
Din cadrul celor 2.500 de mari companii listate care au participat la studiu, 357 au renuntat la serviciile directorilor executivi anul trecut, sau mai exact 14,3%, un declin de 1,2% fata de 2005. Cu toate acestea, performantele executivilor au ramas ridicate.
Aproximativ 4,6% din cei 357 de executivi au fost fortati sa demisioneze, proportie relativ mai mica in comparatie cu situatia din 2005, dar mult peste rata de 1,7% inregistrata in 1996. Durata medie a contractului unui director executiv a fost de mai putin de 8 ani.
Raportul arata in ce masura s-a schimbat cultura consiliilor de conducere de la scandalul de la Enron.
Atentia crescuta cu care autoritatile examineaza activitatea acestora, a crescut presiunile asupra executivilor. Epoca directorilor executivi cu atributii imperiale a apus. Fondurile de hedging si investitorii privati au preluat puterea acum si decid ce schimbari au loc in conducerea companiei.
Aceste modificari par sa creasca costul pachetelor compensatorii pe care executivii le cer la plecare companiilor chiar si atunci cand au esuat lamentabil.
Folosind o metodologie similara, o analiza a pachetelor compensatorii realizata de firma James F. Reda, arata ca directorii executivi care au fost indepartati din cadrul celor mai importante 1.000 companii americane in 2006 au primit peste un miliard de dolari la plecare.
Studiul realizat de Booz Allen Hamilton a aratat de asemenea ca recentele achizitii facute de fonduri private, achizitiile si fuziunile, au crescut rata de performanta a executivilor.
In ansamblu, plecarea a 79 de executivi, sau a 22% din numarul directorilor care au parasit companiile, au rezultat in 2006 din fuziuni sau achizitii. Comparabil cu o cifra de 11% a executivilor plecati in 2006, si de doar 1,6% in 1996.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO