Business Internaţional

Viacom, lider intr-un climat dificil

23.04.2003, 00:00 11

Directorul executiv al Viacom, Sumner Redstone, in varsta de 79 de ani, a rezolvat luna trecuta o situatie tensionata din interiorul companiei, prelungind, la cererea investitorilor, mandatul presedintelui companiei, Mel Karmazin, cu inca trei ani.
Karmazin a reusit sa majoreze profitul companiei prin controlul strict asupra costurilor si prin cresterea vanzarilor segmentului de publicitate al retelei de televiziune CBS si statiilor de radio Infinity. In prezent, a treia mare companie media a Statelor Unite este asteptata de catre analisti sa anunte o crestere a castigurilor si vanzarilor. In timp ce rivalele companiei au redus ratele publicitatii in decursul perioadei de recesiune de anul trecut, Karmazin, in varsta de 59 de ani, a majorat ratele, mentinandu-le la un nivel constant.
Viacom, ce detine studioul de film Paramount si canalul de televiziune prin cablu MTV, ar putea raporta o crestere a venitului net pe primul trimestru de pana la 25 de centi pe actiune de la 21 de centi cu un an in urma, conform mediei estimarilor analistilor intervievati de Thomson Financial. Veniturile au crescut cu 6,3% pana la 6,03 miliarde de dolari, conform Thomson.
Ritmul de crestere a vanzarilor companiei a scazut de la 12% pe trimestrul patru, dupa ce unele companii de pubicitate si-au redus sau anulat comenzile in timpul razboiului din Irak, conform analistilor. Totusi, veniturile au crescut mai rapid in comparatie cu cele ale companiilor rivale cum ar fi Walt Disney Co., a doua mare companie de divertisment a Statelor Unite, sau Clear Channel Communiations Inc., cea mai mare companie de radio, au aratat analistii.
"Viacom va fi unul din liderii acestei industrii in ciuda climatului dificil," a declarat Jessica Reif Cohen, analist in cadrul Merrill Lunch & CO.
Actiunile Viacom au crescut cu 5,4% din data de 20 martie, cand compania a anuntat ca Karmazin a semnat un nou contract, pe primul trimestru actiunile scazand cu 10%, scadere determinata partial de temerile legate de posibila plecare a lui Karmazin.
Tensiunile existente intre Redstone, presedintele si actionarul majoritar al companiei, si Karmazin a determinat consiliul de conducere al companiei sa organizeze o intrunire a celor doi, indemnand-i pe acestia sa-si rezolve divergentele.
Viacom, care obtine aproximativ jumatate din venituri din publicitate, a anticipat cresterea profitului operational al companiei pe acest an, Karmazin declarand investitorilor ca este "convins ca se vor obtine rezultate foarte bune in anul 2003".
Conform lui Reif Cohen, de acum Karmazin se va concentra asupra segmentelor problematice ale companiei, in special pe segmentul de radio.
Viacom a anuntat, ieri, ca a ajuns la un acord prin care va achizitiona participatia de 50% din capitalul retelei de televiziune Comedy Central aflata in posesia companiei AOL Time Warner Inc., la pretul de 1,23 miliarde de dolari. Dupa finalizarea tranzactiei, Viacom va prelua in totalitate controlul asupra retelei mentionate, care isi are sediile centrale in New York si Los Angeles.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO