Business Internaţional

Vestul se bazeaza pe mana invizibila a pietelor in lupta cu rusii

15.09.2008, 19:29 23

Demonstratia de putere facuta de Rusia prin invadarea Georgiei in luna august are victime colaterale: actiunile, moneda, companiile, bancile si oamenii de afaceri rusi.

Inasprirea conditiilor de creditare si pierderile tot mai mari de pe urma scaderii valorii actiunilor afecteaza atat miliardarii rusi, cat si companiile si corporatiile de stat. Acest lucru a determinat oamenii de afaceri sa traga semnale de alarma in privinta politicilor Kremlinului din Georgia, scrie Bloomberg.

Cea mai mare asociatie de afaceri din tara, Uniunea Rusa a Industrialistilor si Antreprenorilor, a decis sa prezinte problema in cadrul intalnirii cu presedintele Dmitri Medvedev, conform declaratiilor lui Igor Iurgens, membru al consiliului director si consilier al lui Medvedev.

"Este un semnal de alarma. Reprezinta o grija pentru marii proprietari, reprezinta o grija pentru intreaga economie a Rusiei. Exista limite in ceea ce priveste capacitatea Rusiei de a se descurca singura in cazul in care alege sa se izoleze", a declarat Iurgens.

Dupa ce a respins apelurile din Occident care il sfatuiau sa nu recunoasca independenta regiunilor georgiene, Medvedev a dat pentru prima data saptamana trecuta semne ca ar fi dispus la un compromis. El a fost de acord cu implementarea unui armistitiu organizat de UE si a ordonat retragerea trupelor ruse din teritoriile Osetia de Sud si Abhazia. Razboiul de cinci zile de luna trecuta, declansat dupa ce Georgia a incercat sa reia controlul asupra Osetiei de Sud, a dus la prabusirea pietelor de actiuni, monetare si de credite.

Ministrul de finante Alexei Kudrin a recunoscut impactul pe 11 septembrie, declarand ca multe companii din Rusia au simtit "o zguduitura" in urma declansarii conflictului, acestea adaugandu-se la problemele cauzate de criza creditelor la nivel international.

Medvedev a facut apel la autoritati "sa ia orice masuri sunt considerate necesare" pentru atragerea de capital. Presedintele bancii centrale Sergei Ignatiev a declarat ca banca "va adopta masuri extreme" pentru a pune la dispozitia creditorilor fonduri suficiente.

Rubla se afla aproape de minimul ultimelor 13 luni in raport cu dolarul american, iar investitorii au retras de la inceperea conflictului din Georgia 35 de miliarde de dolari (24,7 miliarde de euro) din Rusia, conform datelor furnizate de BNP Paribas.

Din aceasta cauza, cele mai mari doua companii din domeniul energiei, Gazprom si Rosneft, pot contracta imprumuturi din strainatate mult mai greu.

Alexander Lebedev, milionarul rus care detine 30% din Aeroflot, a declarat ca guvernul i-a intimidat pana si pe cei mai bogati si cei mai afectati de criza. "Oamenii de afaceri sunt foarte speriati", a declarat Lebedev, care a caracterizat actiunile guvernului drept "stupide si militariste". El continuat prin a sublinia nevoia de actiune. "Pietele sunt cuprinse de panica, lichiditatile practic s-au evaporat."

Investitorii sunt de parere ca Rusia, cel mai mare exportator de energie din lume, ar putea fi nevoita sa renunte la unele ambitii pentru a-si mentine economia la un nivel ridicat.

"Pana nu vor reusi sa traga niste concluzii cu privire la cauzele prabusirii pietei, nu vor putea sa construiasca fundatiile unei cresteri sustinute", a declarat James Beadle, strateg-sef pe investitii la Pilgrim Asset Management din Moscova. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO