Business Internaţional

Veşti negre pentru SUA: China va câştiga războiul comercial şi independenţa tehnologică faţă de SUA în următorii şapte ani

Veşti negre pentru SUA: China va câştiga războiul...

Autor: Iulian Tenchiu

15.09.2019, 20:34 620

China are toate şansele să câştige războiul comercial, şi eventual să scape de depedenţa de tehnologie americană, este de părere David Roche, strateg global şi preşedinte al companiei Indepedent Strategy, scrie CNBC.

„China nu va mai avea niciodată încredere în SUA, şi va obţine independenţa tehnologică în următorii şapte ani”, a declarat strategul.

China se baza pe furnizorii americani de produse tehnologice esenţiale, cum sunt cipurile şi softwareurile, dar manifesta o depedenţă şi faţă de produsele mai puţin vitale pentru funcţionarea capabilităţilor tehnologice importante, cum sunt modemurile sau motoarele cu reacţie.

Cu toate acestea, din cauza războiului comercial, care afectează atât SUA cât şi China, naţiunea asiatică a  trecut la dezvoltarea propriilor capabilităţi de producţie a elementelor tehnologice esenţiale, pentru a mai fi nevoită să se supună restricţiilor impuse de Trump

Una dintre cele mai mediatizate restricţii  a fost cea instituită în mai, atunci când gigantul tehnologic chinezesc Huawei a fost introdus pe o listă neagră a companiilor cu care SUA face business. Din această cauză, compania nu a mai putut achiziţiona cipuri şi softwareuri americane.

Mai mult decât atât, gigantul tehnologic american Google a încetat să mai facă afaceri cu Huawei, ceea ce lasă smartphoneurile companiei chinezeşti fără un celebrul sistem de operare Android. În acest context, Huawei a început să lucreze la propriul software, pe care l-ar putea lansa din toamna acestui an.

Pe drumul spre indepdenţa tehnologică  China a lansat iniţiativa Made in China 2025, în urma căreia ţara urmăreşte să îşi crească producţia de cipuri cu 40% până în 2020, urmând ca în 2025, aceasta să atingă un prag de 70%.

La momentul actual, doar 16% din cipurile utilizate în China, sunt produse în ţară, iar jumătate dinte acestea sunt produse de companiile autohtone.

Strategul global mai consideră că războiul comercial este încă departe de a se fi terminat, mai ales pentru că acest conflict nu implică doar comerţul.

„Este vorba despre un conflict între o putere globală aflată în plină dezvoltare şi o putere globală pentru care declinul a început. Nu este vorba doar despre comerţ”, a mai spus David Roche.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO