Business Internaţional

Veşti bune într-un ocean de date negative: Sectorul manufacturier ţine Germania pe calea redresării, iar încrederea consumatorilor europeni este în creştere

Veşti bune într-un ocean de date negative: Sectorul...

Autor: Catalina Apostoiu

26.09.2020, 23:51 586

Încrederea consumatorilor din cea mai mare economie a zonei euro, cea germană, a crescut, deşi mai puţin decât indicau aşteptările, iar fabricile ţării au menţinut economia pe direcţia bună în această lună, în timp ce temerile privind virusul au apăsat asupra sectorului serviciilor.

Indicatorul PMI al IHS Markit a urcat la 56,6 în septembrie, maximul ultimilor peste doi ani, de la 52,2 în august. Spre deosebire, indicatorul serviciilor a scăzut la 49,1.

Rolf Buerkl, expert în cadrul GfK, arată că climatul de consum din Germania s-a stabilizat în pofida reluării creşterii cazurilor de îmbolnăvire şi riscului mai mare de impunere de noi măsuri de carantină, potrivit Reuters. Acesta a adăugat însă că o întărire în continuare a încrederii depinde de evoluţia pandemiei şi a pieţei muncii.

Încrederea consumatorilor a crescut la nivelul întregii zone euro în septembrie, în condiţiile în care un nou raport indică faptul că o mare parte din cash-ul acumulat de gospodării la începutul pandemiei a fost economist numai pentru că nu a putut fi cheltuit, scrie Financial Times.

Ultimul sondaj al Comisiei Europene arată că optimismul a atins cel mai ridicat nivel din şase luni în septembrie, peste aşteptările economiştilor, în pofida accelerării cazurilor de îmbolnăvire.

Privitor la economia Germaniei, institutul Ifo a declarat că declinul economic din acest an va fi mai restrâns decât se anticipase anterior, acesta revizuindu-şi estimarea la minus 5,2%. Remarcând că sectorul manufacturier va beneficia de pe urma redresării cererii la nivel mondial, acesta a avertizat că restricţiile legate de comportamentul de consum vor duce la falimente în rândul companiilor, cu implicaţii asupra şomajului, notează Bloomberg.

Economia zonei euro ca întreg a consemnat un avans extrem de redus în septembrie, indicatorul compozit PMI menţinându-se cu greu deasupra pragului de 50 de puncte care separă creşterea de declin, la 50,1, potrivit Market Watch.

„O economie cu două viteze este evidentă, fabricile raportând un impuls dat producţiei de creşterea cererii, dar sectorul serviciilor revenind pe declin în urma intensificării temerilor privind virusul“, arată Chris Williamson, economist-şef la IHS Markit.

Activitatea sectorului de servicii din zona euro s-a contractat peste aşteptări în septembrie, alimentând îngrijorările că accelerarea infectărilor şi înăsprirea restricţiilor sufocă deja redresarea economică fragilă a regiunii.

Recuperarea economiei franceze, a doua mare economie a regiunii, a slăbit deja, ultimul indicator PMI semnalând un declin al activităţii, cererii şi ratei ocupării forţei de muncă în sectorul privat, scrie Bloomberg.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO